Nasıl yaşayan efsane haline geldi?

Megastar Tarkan nasıl yaşayan efsane haline geldi?

Nasıl yaşayan efsane haline geldi?
'Tarkan, Türkiye'nin belki de tek gerçek starıdır' diyen televizyon eleştirmeni Yüksel Aytuğ, Megastar Tarkan'ın yaşayan bir efsane haline gelmesinin nedenlerini sıraladı.

İşte Yüksel Aytuğ'un Tarkan hakkında yazdıkları;

İŞTE İŞİN SIRRI

Yalan söyleyecek değilim. Tarkan şarkıları hiçbir zaman bana hitap etmedi. Ama bu durum, onun hakkını teslim etmeme engel değil.
Tarkan, Türkiye'nin belki de tek gerçek starıdır.
Öyleyse Tarkan'ın yaşayan bir efsane haline gelmesinin nedenlerini sıralayayım:
1- Tarkan'ı Tarkan yapan, Allah vergisi sesi olduğu kadar, teatral yeteneği. Sahnede ve kliplerinde yüzünü, mimiklerini, vücut dilini öyle yerli yerinde kullanıyor ki, şarkıları ayrı bir ruh kazanıyor. En doğru yerde, en doğru anda öyle bir bakış atıyor, öyle bir dans figürü yapıyor ki, izleyenler gözüne far tutulmuş tavşana dönüyor. Tarkan şarkılarını ondan başka hiç kimsenin söyleyemeyişinin, söylese bile başarılı olamamasının tek sebebi bu.
2- Tarkan neredeyse 'kusursuz' giyiniyor. Her şeyden önce 'tarzı' var. Giydiği her kostüm, sahne performansını parlatıyor.
Bu haliyle Türkiye'de 'ikon' sıfatını hak edecek birkaç isimden biri olduğunu düşünüyorum.
3- Tarkan, gerçek bir sporcu. 45 yaşında sahnede bu kadar efor sarf edip bir tek notada bile detone olmadan, albüm soundunda konser verebilmek öyle her babayiğidin harcı değil. Belli ki kardiyosunu, bir olimpiyat sporcusu titizliğinde koruyabilmek için ekstra çalışıyor.
4- Tarkan, araya koyduğu mesafe ile medyanın kendini yönetmesine izin vermiyor.
Tam aksine, stratejisiyle medyayı o yönetiyor. Hakkında ne istediyse o konuşuluyor, o görüntüler yansıyor. Hiçbir zaman 'hazırlıksız' yakalanmadığı için asla olumsuz malzeme vermiyor.
5- Son konserde özellikle dikkat ettim; orkestrasında iki darbuka daima ön planda. Darbuka, özellikle hareketli eserlerde Türk müziğinin olmazsa olmazı. Zaten Tarkan'ın tutan pek çok şarkısı da oryantal ritim ve tınılar üzerine inşa edilmiş durumda. Tarkan'ın herkesi coşturan şarkılarından darbukayı ve Türk sanat müziği nağmelerini çekip alın, geriye pek yavan bir müzik kalır.
Tarkan, bu 'özüne bağlı, yüzü batıya dönük' haliyle müzikte muhteşem bir sentezin yaratıcısı ve uygulayıcısı olarak senelerdir bu işten ekmek yiyor.