Oya Aydoğan'ın aort damarı yırtıldı

Önceki akşam yemek yerken fenalaşan Oya Aydoğan hastaneye kaldırıldı. Sanatçı, aort damar yırtılması teşhisi konulup hemen ameliyata alındı. Peki aort damarı neden yırtılır?

Oya Aydoğan'ın aort damarı yırtıldı
İstanbul'daki evinde önceki akşam yemek yerken fenalaşan Oya Aydoğan hastaneye kaldırıldı. Sanatçı, 12 saat süren açık kalp ameliyatına alındı.

Sinema oyuncusu ve sunucu Oya Aydoğan, önceki akşam yemeğinde, yediği patates kızartmasının boğazına kaçmasıyla fenalaştı. Yarım saat sonra kusan sanatçı elleri ayakları tutmaz hale gelince yeğeni Ali tarafından hastaneye kaldırıldı.

Ulus'taki bir hastaneye acil giriş yapan sanatçı ameliyata alındı. Sanatçı, aort damar yırtılması teşhisi konulup hemen ameliyata alındı. Aydoğan'a yapılan ve 12 saat süren açık kalp ameliyatında yırtılan aort damarının yerine suni damar takıldı.

Peki aort damarı neden yırtılır, kimlerde görülür?

YÜKSEK TANSİYON HASTASINDA GÖRÜLÜR


Prof. Dr. Bingür Sönmez, Aydoğan'ın hastaneye kaldırılmasına sebep olan “aort yırtılması” durumunun tansiyon yükselmesiyle ilgili olduğunu belirtti. Sönmez, şöyle konuştu: “Aortun tabakaları arasına kan sızıyor ve boydan boya aort genişliyor. Yüksek tansiyon hastalarında görülür.

Genişlemiş aort kolayca yırtılabilir ve o anda bir ağrı oluşur. Hasta, muhtemelen bu ağrıyı boğazına bir şey düğümlenmiş şeklinde algılamış olabilir.

Ancak boğazında gerçekten bir şey varsa, aşırı zorladıysa ve tansiyonunu çok yükselttiyse bu da böyle bir şeyi tetiklemiş olabilir.” Sönmez, vakaların yüzde 30'unda anında ölüm gerçekleştiğini söyledi.