Alain Delon'dan Şaşırtan İtiraf!

Sinemanın efsane isimlerinden Alain Delon, geride bıraktığımız 66. Cannes Film Festivali’nin onur konuğuydu.

Yıllardır kadınların hayallerini süsleyen usta isim, “Tekrar aşık olmak istiyorum. Bu, sonuncusu olacak” diyor.

Ve sinema Delon'u yarattı. İki film, Delon'u dünya sinemasında tanınan bir adam yaptı: Biri Rene Clement'in'Plein Soleil/Kızgın Güneş'i, biri de Luchino Visconti'nin'Rocco et ses freres/Rocco ve Kardeşleri'. Sinemada'katı adamları'canlandırdı ama gerçek hayatta yumuşak kalpli bir adam Alain Delon. Hatta daha da dingin artık. 78 yaşındaki efsanevi Fransız aktör,'Paris Match'dergisine şimdilerde nasıl biri olduğunu anlattı. Yıllardır kadınların hayallerini süsleyen usta isim, “Tekrar aşık olmak istiyorum. Bu, sonuncusu olacak” diyor.

25 Mayıs'ta Cannes'da'Plein Soleil'filminizin temizlenmiş edilmiş hali gösterildi. Mutlu musunuz?
Bunu kariyerime bir hürmet sunma olarak görmüyorum.'Plein Soleil'i görmeyi, hocama bir saygı olarak kabul ettim. Yani, bu benim için çok önemli. Çünkü bu film, benim hayatımı da kariyerimi de çizen filmdir. Rene Clement benim için bir hocaydı her şeyden önce. Her şeyi ondan öğrendim. Ama aynı zamanda bu filmi yeniden izlemek, sevdiğim insanların artık olmadığını yeniden anlamak demek olduğu için, acı bir flash-back adeta benim için.

Yani sizi üzdü?
Kesinlikle. Tıpkı diğer filmlerin de üzdüğü gibi. Birlikte film çektiğimiz birçok arkadaşım ve sevdiğim insan artık yok.'Le cercle rouge/Ateş Çemberi'filmini düşündüğümde, kocaman bir boşluk beliriveriyor. Aynı üzüntü'La Piscine/Havuz'filminde de beliriyor. Birçok samimi sahne ve anılar var. Ve Romy (Schneider)... Cannes'da tek yıldız oydu o zaman. Bense,'İmparatoriçe Sissi'ye eşlik ediyordum. Kendimi çok küçük hissettiğim o fotoğrafı iyi hatırlıyorum. Etrafım Sophie Loren ve Romy'le çevrili... Tanrı'ya bana orada olma şansı verdiği için şükrediyorum.

Romy size çok mu şey öğretti?
Çok... Üçüncü filmim'Christine'i onunla çektim. Film çekimleri sırasında, onun bambaşka bir insan olduğunu, hareketlerini, eğlendiğini izliyordum. Ayrıca ona olan aşkım, hayranlıktı. Aşık olabilmem için o kişiye hayran olmam gerekiyor.

“Kadınlardan çok çektim”Hep kadınların rüyalarını süslediniz. Sizi reddeden oldu mu peki hiç?
Tabii ki, hatta bilinmeyen bir sürü şey de var. Çok çektim... Ama çoğunluk kabul etti. Geri çevirmedi. (Gülüyor)

Cannes'da bir de Anouchka'yla (kızı) yürüdünüz...
Hayatımın en güzel hatırası. O kadar güzel ve şıktı ki... Ve sadece henüz 19 yaşında. Hem de kameralarının karşısında çok rahattı.

Sinemanın üzerine bir çizgi mi çektiniz?
Hayır, halihazırda projelerim bile var. Durmadan elime senaryolar geliyor. Besson ve Polanski'ye açık kapı bıraktım. Bugün sinema benim sevmediğim bir ruhla ilerliyor.

Çok mu geçmişe dönük yaşıyorsunuz?
Evet, çok nostaljik biriyim. Şu anki dünya azıcık bile hoşuma gitmiyor. Çok tutkulu biri olmama rağmen, hiçbir şey beni heyecanlandırmıyor. Bana lazım olan şey; arzu ve tutku. Kim bilir belki uyanırım bir gün tekrar.

Sık sık ölümden bahsediyorsunuz. Hem kendi ölümünüzden hem de başkalarının ölümünden...
Hayır. Ölmekten korkmuyorum ama. Tek emin olamadığımız konu bu. Olağanüstü bir kaderim var. Hayatım 17 yaşımdayken, gürültülü bir şekilde başladı. Bugün önceliğim, çocuklarımın başarısı ve mutluluğu. Onlarsız, yapamam.

“Alain-Fabien'le çok yakınız”

Çocuklarınızla yakın mısınız?

Anthony,'Opa've'Liv'adında iki tane mükemmel torun verdi bana. Alain-Fabien'le çok yakınız. Her gün arar beni. Telefonu da, “Seni seviyorum baba” diyerek kapatır. Akıl danışır bana.

Peki ya aşk?
Aşkla tanıştım zamanında ve bu yüzden çok mutluyum. Bir yaştan sonra, bazı duyguların şiddeti zor geliyor.

İflah olmaz bir romantiksiniz. Aşık olmadığınıza inanamıyorum.
Haklısınız. Tekrar aşık olmak istiyorum. Biraz da öyleyim. Bu son kez olacak, hayatımın son aşkı.

“ÇOK MUTLUYUM”

Alain Delon mutlu bir adam mı?

Çok mutluydum, hayatımızın her döneminde öyle olamayız ama yeniden öyle olacağım. Çocuklarımla daha çok şeyler paylaşmak istiyorum. Yapayalnız ölmek istemiyorum.

Yalnızken ne yapıyorsunuz peki?
Çok bir şey yapmıyorum aslında. Hiçbir şey yapmamanın işkence demek olduğu bir dönem vardı ama şimdi öyle değil. Hayvanlarımla yaşıyorum. Tapıyorum onlara.

Çeviri: Fatma Uyar