Kibariye Gözyaşlarını Tutamadı

Kocaeli’de, Büyükşehir belediyesi ile Roman Dernekleri Federasyonu’nun ortaklaşa düzenlediği Roman Festivali, dün gece Kibariye konseri ile sona erdi.

Dün gece Seka Park Alanı'nda gerçekleştirilen Roman Festivali'nin kapanışında, kitap okuma etkinliği yapıldı. Roman vatandaşlar buradaki Uçurtma Tepesi'nde, Şule Yüksel Şenler'in'Huzur Sokağı'adlı kitabı okudu.

Kitabın uyarlandığı dizinin oyuncuları da Roman vatandaşlara kitap okurken eşlik etti. Kitap okuma etkinliğinin ardından şarkıcı Kibariye sahne aldı.

Konsere başlamadan önce bir itirafta bulunacağını söyleyen Kibariye, "Okuma yazma bilmeyen bir kadındım. Çok büyük bir kompleks, çok büyük bir eziklik yaşadım. Okuma bilmediğim için birçok kez erkekler tuvaletine girdim.
Hiç bir zaman da kendimi sizden saklamadım. Kibariye olmadan önce fakirlik yaşadım, okuyamadım ama ailemi hiçbir zaman yadırgamadım. Gerçekten bütün anneler ve babalar, tüm insanlar herkes evladını okutsun. Okutun kurban olayım. Çok acı. Onu ben bilirim. Onun için çocuğumu çok güzel okutuyorum."

Kibariye konuşması sırasında duygulanarak gözyaşlarına hakim olamadı. Daha sonra toparlanan Kibariye, söylediği şarkılarla geceye katılan Roman vatandaşları coşturdu. Roman vatandaşlar da şarkılara edip oynadı.

ÜÇ ÇİKOLATAYA ŞARKI SÖYLERDİ

1981'in yılbaşı gecesiydi... O dönemde henüz'renklenmemiş'olan siyah- beyaz televizyon ekranlarından yükselen bir ses ulaştığı herkesi kelimenin tam anlamıylas'dondurdu'.

"Kimbilir bu gidişin dönüşü olacak mı?" diyordu bu ses.. Ve dinleyen pek çok kişinin kalbini titreterek devam ediyordu: Ahh nasıl yollarına bakacağım kimbilir?

Ufkumda bakan güneş bu sabah doğacak mı?

Kalben ne kadar dertli olacağım kim bilir?

Kim bilir...

O andan itibaren herkes o sesi ve onun sahibini konuşuyordu. Bazıları sesini bir dönemin unutulmaz şarkıcısı Ümmü Gülsüm'e bile benzetti.

İşte zaten o zamana kadar gazinolarda adını duyurmaya başlayan Bahriye Tokmak'la tüm Türkiye'nin tanışması o yılbaşı gecesi oldu...

Manisa doğumlu Bahriye Tokmak; ya da herkesin onu tanıdığı adıyla Kibariye... İşte o gün bugündür Türkiye'nin popüler kültür tarihinin en dikkat çeken satırları arasında yerini aldı.

İşte Kibariye'nin Manisa'nın Akhisar da başlayıp İzmir Fuarı'na oradan da gösteri dünyasının kalbi olan İstanbul'a özenen yaşam öyküsünün özeti..

8 çocuklu bir ailenin kızı olarak dünyaya gelmiş Bahriye Tokmak. Babası ayakkabı boyacısı annesi ise ev kadınıydı. 8 çocuklu güçlükle geçinen bir aileydi onunki.

O kadar dobra bir insan oldu ki her zaman Kibariye, yaşadığı güçlükleri hiçbir zaman kimseden saklamadı. Çocukluk yıllarında karınlarını doyuramayacak kadar yoksul olduklarını söyleyecek kadar...

Bir röportajında o günlerini şöyle anlatıyordu Kibariye; "Babamın kazandığı boya parasıyla geçiniyorduk. Karnımız doymuyordu, inanılmaz fakirlik vardı. Bir kilimin üzerinde yatıyorduk... Ben o yoksulluğu yaşadım ama o günler de güzeldi.

Annemle babamın nikahını ben para kazandıktan sonra kıydırdık."

Onun kaderini değiştiren ise güçlü sesiyle söylediği şarkılar oldu. Ünlü şarkıcı bu işe "ailesi için" başladığını anlatmıştı bir röportajında. "Tek isteğim kardeşlerimin karnını doyurmaktı. Annem elindeki dört zeytinin hesabını yapardı. Mucize diye bir arkadaşım vardı, beni bir işe götürdü. Sesimi duyunca Enver ağabey'Bu kız kim?'diye sormuş. O gün kazandığım azıcık parayla buzdolabını doldurmuştuk."

Ondan sonra da Kibariye her akşam şarkı söylemeye başladı. Sesi çok beğenilince sürekli yeni işler aldı. Sahnede, Orhan Gencebay, Gönül Akkor ve Esengül'ün 45'liklerindeki şarkıları seslendirdi. Akhisar'da yayılmaya başlayan ünü onu İzmir'e taşıdı.

İzmir Kordon'daki Çağlayan Pavyon'da yaşı tutmadığı için kaçak olarak çalıştı Kibariye. Artık babaannesi de dahil tüm ailesini yayına almıştır ve onları geçindirme görevi onun omuzlarındadır. Henüz 19 yaşındayken Tunay Ürek ile ilk evliliğini yaptı. Yıl 1979'du. 1980'li yıllarda da İzmir Fuarı'nda sahneye çıkmaya başladı. İşte bu Kibariye'nin yani o zamanki adıyla Bahriye Tokmak'ın hayatındaki dönüm noktası oldu.

Sesiyle Fuar'a giden tüm sanatçıların dikkatini çekti. Onun güçlü sesiyle büyüledikleri arasında Muzaffer Özpınar da vardı.

Özpınar, bu güzel sesli şarkıcıdan İstanbul'da Stardust Gazinosu'nu işleten Turgut Akyüz'e bahsetti. Akyüz de Kibariye'yi dinlemek isteyince genç şarkıcı İzmir'den İstanbul'a doğru yola çıktı. İşte bu yolculuk onun hayatını değiştirdi.

Gazinocu Turgut Akyüz tarafından çok beğenilen Kibariye Stardust gazinosunda sahne almaya başladı. Stardust'ta onu dinlemeye gelenler arasında Sezen Aksu, Müjde Ar, Şener Şen, Gönül Akkor, Zeki Müren, Adnan Şenses gibi ünlü yıldızlar da vardı.

Kibariye çok kısa sürede gerek sesi, gerekse yorum her şeyden önemlisi de doğallığıyla tüm medyanın dikkatini çeker. Böylece bir teklif 1981'in yılbaşı gecesi TRT Televizyonu'ndan geldi. Seslendirdiği Kimbilir adlı şarkıyla onun için yepyeni bir hayat başladı.

Kariyerindeki hızlı çıkış sürerken bir dönem özel hayatında hiçbir şey istediği gibi gitmedi Kibariye'nin. 17 yıllık eşi Tunay Ürek'ten ihanet yüzünden ayrıldı.

Ama mutluluğu ikinci evliliğinde buldu. Annesinin tüm itirazlarına rağmen kendisinden 18 yaş küçük şoför Ali Balçık ile evlendi. 39 yaşında da kızı Birgül'ü dünyaya getirdi.

Kazandığı tüm şöhrete rağmen her zaman dobralığını korudu Kibariye; hep olduğu gibi göründü, göründüğü gibi oldu. Hatta okuma- yazma bilmediğini bile gizlemedi. Okula gidememişti çünkü ailesinin maddi durumu yetersizdi ve o da çalışmak onlara destek olmak zorundaydı.

Ama sonra kızı dünyaya gelmeden okuma- yazma öğrenmeye karar verdi, eşinin yardımıyla okuma- yazma öğrendi. 2005 yılında kadınlara okuma- yazma öğetmeyi amaçlayan Bizim Sınıf adlı programda sunuculuk yaparken eğitim alan kadınlar sayesinde eksikliklerini tamamladı.

Okuma yazma bilmediği için başına gelenleri de yine bir röportajında şöyle anlatmıştı tüm açıkyürekliliğiyle: "Yıllarca suiistimal edilerek yaşadım. Bizim sektör böyle şeylere çok açık. O zamanlar aile bakıyordum. Anneme haftada bir para göndermem gerekiyordu. Bazen para da alamıyordum. 16 yaşındayım, cahilim, çocuğum. Çikolatayı çok sever, günde 5-6 tane yerdim. Öyle içim temiz, saftım ki; bana üç çikolataya gazino çalışması için anlaşma imzalattırdılar. Bunun üzerine zor günler geçirdim, aileme para yollayamadım. İnsanlar birbirini çok rahat ve acımasızca kandırabiliyor. Allah sırtımı hiç yere koymadı, ne olursa olsun tekrar ayağa kalktım. Güzel Rabbim, bilmeyeni korur. Ali ile evlenene kadar kimse bana sahip çıkmadı. Kandırılıyorum diye hesap kitap işlerinde bankaya gider müdürlerden yardım alırdım, benim her türlü işlemimi yaparlardı. Ancak böyle paramı koruyabildim."

Tina Turner ve Whitney Houston şarkılarını dinlemeyi çok seven Kibariye'nin en büyük arzusu ise Gypsy Kings ile düet yapmak..

Manisa'nın Akhisar ilçesinde başlayan yoksul yaşamı geride bırakan Kibariye şimdi Türkiye'yi sesiyle büyüleyen bir yıldız olarak yanında eşi ve kızıyla hem kariyerini başarılı bir şekilde sürdürüyor hem de özel hayatını.