Müslüm Gürses'in Son İsteği

Müslüm Gürses'in vefatından önce tamamladığı albümün yapımcısı Yusuf Ziya Oran: Ameliyata girmeden bir gün önce stüdyoda üç şarkı okudu. Bana "Ölürsem albümün adını 'Veda' koy" dedi. Meğer bu son vasiyeti olacakmış...

Geçtiğimiz ay hayatını kaybeden arabeskin kralı Müslüm Gürses'in, ölmeden önce tamamladığı halk müziği albümü 'Ervah-ı Ezelden Veda'nın yapımcısı ve Kadırga Müzik'in sahibi Yusuf Ziya Oran özel açıklamalar yaptı. Albümü çıkarmak için Gürses'in ölümünün üzerinden 40 gün geçmesini beklediğini belirten Oran, sanatçının son vasiyetini de anlattı...

'Ervah-ı Ezelden Veda' albümü ne zaman dinleyiciyle buluşacak?
Bu sektör, sanatçılarını kaybettiğinde onları para makinesi olarak görmemeli. Yapımcılar, sanatçılara gereken saygıyı göstermeli. Biz bir sanatçımızı kaybettiysek; kendi ailemizi, dostumuzu kaybettiğimizde ne yapıyorsak, aynısını yapmalıyız.

Ne kadar bekleyeceksiniz peki?
Yasımızı tutmamız, saygımızı göstermemiz lazım. Elbette ticaret yapıyoruz ve para kazanmamız lazım ama belli değerlerimize de sahip çıkmalıyız. Ben de bunu gerçekleştirmek için, rahmetli Müslüm Gürses'in son albümü elimde olmasına rağmen bekliyorum. Müslüm Abi'nin 40'ı çıkacak ve ondan sonra biz ticari hayatımıza devam edeceğiz.

CANDAN RANT ELDE ETMEYİZ

Bu hareketinizle içinde bulunduğunuz piyasaya bir mesaj mı veriyorsunuz?

Müslüm Abi'nin dört aylık hastalık döneminde bu albüm elimizde hazır duruyordu. Kendisi hastanedeyken tavrımız şuydu: Müslüm Abi kalksın, biz bu albümü öyle çıkaralım. Bu hastane sürecini asla değerlendirmek istemedik. Gürses'in vefatından sonra 40'ına kadar beklememiz gerektiğini ilk önce ben söyledim. 'Bu albümü yasımızı tuttuktan sonra çıkaracağız ' dedim.

Peki bu tavrınıza Gürses'in hayranlarından nasıl tepkiler geliyor?

Binlerce kişi bize e-posta ve telefon yoluyla ulaşıyor veya dağıtım firmasını arıyor. 'Albüm ne zaman çıkacak? Bir an önce çıkarın ' diyorlar. Biz de 'Hayır, öyle bir şey yok ' diyoruz. Bu işin bir kuralı vardır; abimizin, dostumuzun, sanatçımızın kanından, canından rant elde etme düşüncemiz yok. Müzik sektöründe çalışan herkes de bizim bu duruşumuzu örnek almalı. Ben 10 yıldır Müslüm Abi ile çalışıyorum, 35 yıllık bir dostluğumuz var. Bizim sektör; birilerinin ölümünü bekler, ertesi sabah hemen albümünü çıkarır...

AİLESİ GELİRDEN PAY ALACAK

Albümünden elde edilecek gelirle Gürses'in ismini yaşatmak için bir şeyler yapacak mısınız?

Albümün satışından elde edilen gelire göre, Müslüm Gürses isminin sonsuza kadar yaşaması için bir şeyler yapacağım. Bizim amacımızın para olmadığı, bugüne kadarki duruşumuzdan belli. Ailesi de albüm satışından elde edilecek gelirden payını alacak.

Albüm kayıtları sırasında Müslüm Gürses'in sizden herhangi bir isteği oldu mu?
Ameliyat olmadan bir gün önce Müslüm Abi beni aradı ve bazı okumaları beğenmediğini söyledi. Sonra stüdyoda buluştuk ve üç parçayı yeniden okudu. Bana 'Albümün adını ne koyacağız? ' diye sorduğunda; ben de 'Ervah-ı Ezelden' koyarız ' dedim. Sonra bana dedi ki, 'Benim yarın ameliyatım var. Bu durum beni korkutuyor. Eğer ben ölürsem, albümün adını 'Veda' koy. ' Ben bunun son vasiyeti olacağını nereden bilirdim... Ona 'Dur abi, biz seninle yine çalışacağız ' dedim.

Başka projeleriniz de var mıydı?

Üç albümlük anlaşmamız vardı. Bunlardan ilkini yani Türk halk müziği albümünü yaptık. Sonra bir klasik müzik albümü ve bir de şiir albümü çıkaracaktık. Şiir albümü yapmayı daha önce hiç denememişti.

DERİN BİR FELSEFE ADAMI VE DERVİŞTİ

Müslüm Gürses'in bizim bilmediğimiz gizli yönleri var mıydı?

Müslüm Abi, aslında derin bir felsefe adamıydı. Hareketlerinde ve sözlerinde bir dervişin havasını taşırdı. Size sağlığında söylediği yüzlerce özlü sözü ve ders niteliğindeki laflarını sayabilirim. Mesela bir gün Müslüm Abi ile eve giderken ona, 'Abi, hayat nasıldı? ' diye sordum. O da bana sakin ve ağır tavrıyla 'Hayat bana zordu ama yine de güzeldi' diye cevap verdi. Müslüm Abi, az ve öz konuşurdu.

ÖMRÜNÜN SONUNA KADAR ÇALIŞTI

Maddi açıdan zorluklar yaşıyor muydu?

Maddi durumu iyiydi; kimseye muhtaç değildi. Müslüm Abi, paraya kıymet vermezdi. Muhterem Abla (Nur) maddi işlerine bakardı. İnanın, Müslüm Gürses kazandığı paranın yüzde 80'ini başka insanlar için harcamıştır. Müslüm Abi'nin parayla işi olmazdı. Ömrünün son gününe kadar çalıştı. Ameliyat öncesi gece saat 02.00'ye kadar stüdyoda çalıştık.