Ali Sürmeli Herkesten Özür Diledi!

Tiyatro çıkışı eski sevgilisi Sultan Ertuğrul'a yumurtalı saldırı düzenleyen Ali Sürmeli; a Haber'de Şirin Sever'in sunduğu 'Jurnal' programında hatasını kabul edip herkesten özür diledi!

'Matmazel Julie'den Esinti' isimli tiyatro oyununda rol alan eski sevgilisi Sultan Ertuğrul'a, oyun çıkışı yumurta atan Ali Sürmeli; a Haber'de Şirin Sever'in sunduğu 'Jurnal'e konuk oldu. Sürmeli, kendi açısından olayı anlattı:

Bu zamana kadar başıma gelen olaylara baktığımda, hep yanlış anlaşıldığımı görüyorum. Bu olayda da kötü kahraman oldum. Gazeteciler olayı nasıl anlattıysa, insanlar tarafından da öyle anlaşıldı.

HATAYDI, ÖZÜR DİLERİM

2002 yılında Sakıp Sabancı'nın hayatının anlatıldığı oyunun galasında yaptığım protestoyla, tiyatronun sermayeleşmesine karşı çıkmıştım. Bu olayda da durum aynı. Ben, benim için kutsal olan kadının sermayeleşmesine karşı çıktım. Kadının çıplaklığı kullanılarak seyirci kazanılmasına karşı çıktım. Kadına duyduğum saygıdan dolayı böyle bir şey yaptım. Evet, bu bir hataydı ve bunun için özür dilerim. Önce Sultan Hanım'dan, sonra da oradaki tüm kadınlardan özür dilerim.

KADIN-ERKEK AYRIMI YAPMADIM

Ben tiyatronun sahibi olan ve edebi bir eseri edepsiz bir hale çeviren kişiyi yanıma çağırdım. Kendisi gelmedi; yurt dışındaymış. Daha sonra Sultan Hanım gelip 'Beni çağırmışsınız ' dedi. Ben de 'Hayır, Mehmet'i çağırdım ben ' dedim. O noktada, içinde hiç tartışma olmayan, tamamen bilinçli bir eylem gerçekleştirdim ve yumurtayı ona attım. Ben kadın-erkek ayrımı yapmadım; oyunda yapılan değişikliğe tepkimi gösterdim. Yanıma Mehmet değil Sultan Hanım gelince, böyle bir durum oldu.

EN MASUM PROTESTO BUYDU!

Gerçeği söylemek gerekirse başka bir protesto yöntemi aklıma gelmedi ya da bildiğim tepkiler arasında en masumu buydu. Edebi bir eseri, kadının edepsizce kullanıldığı bir şekle dönüştüren bu yoruma, sözlü tepki veremedim. O kadar dil ustalığım yok benim! Ben tepkimi böyle gösterdim.

ONLARA EVİMİ TAHSİS ETİM


Ben erkek de gelse, kadın da gelse bu tepkiyi gösteririm; herhangi bir cinsiyet ayrımı yapmam. Ne yazık ki, o an önümde duran kişi kadınmış. Benim bu tepkim cinsiyete değil, zihniyetedir. Bu tiyatro sokakta kaldığı zaman, üç katlı evimi açtım onlara. Rahat etsinler diye ceketimi alıp çıktım. Hiçbir iyilik karşılıksız kalmıyormuş, onu öğrendim.

BİR TEK TAKSİCİ DESTEK VERDİ


Gerçekten bir edepsizliğimi ve haksızlığımı görürlerse, ağır bir laf söyleyip kalbimi kıracaklarına yumurtayla kafamı kırsınlar, rica ediyorum.
Bu olayda bana destek olan çıkmadı. Fakat burada bir taksi şöförünün hakkını yemeyeyim. Bana 'Abi ben olsam başka şeyler yapardım, okumuş adamın hali başka oluyor ' dedi.

TİKSİNTİ VERİCİ BİR ŞEY!


Ali Sürmeli, Mehmet Ergen'in yönettiği, Sultan Ertuğrul, Özge Özder ve Teoman Kumbaracıbaşı'nın rol aldığı oyunla ilgili sert eleştirilerde bulundu: 'Sahnede bir insanın edep yerine kadar sergilenmesi tiksinti verici bir şey. Yazarın (August Strindberg) anlatmak istediği sınıfsal çelişkiyi, edepsizliğe dayandırmak; herhalde hasta bir ruhun tecelli etmesi olsa gerek... Benim kutsalım olan kadınların, bir sahnede bu kadar aşağılanmasına tahammül edemedim. Özür dilerim. '

HAYATI ISKALADIM BU İŞİ BIRAKABİLİRİM


Ali Sürmeli, 'Oyunculuğu bırakacak mısınız? ' sorusuna şu yanıtı verdi: 'Benim hayalim; küçük bir yerde oturup Ahmet Altan hikayeleri okumaktı. Oyunculuk yüzünden bunu yapamadım. 37 yılımı çalışarak geçirdim. Hayatı ıskaladım; kiraz çiçeklerinin ne zaman açtığını bile bilmiyorum. Bunları görmek isterim. '

KIRMIZIGÜL: BIRAKTIRMAM

Mahsun Kırmızıgül ise birçok filminde birlikte çalıştığı Sürmeli'ye Twitter'dan destek verdi: 'Ali Sürmeli'ye oyunculuğu bıraktırmam. Onun gibi değerli bir oyuncuya, adam gibi adama ihtiyaç var. '