Korsanla Mücadele Ve Telif Hakları İçin Bir Araya Geldiler

Avrupa Birliği ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları ortak çalışmayla korsanla mücadele ve telif hakları konulu bir yarışma düzenledi.

Türsak Vakfı Başkanı Engin Yiğitgil 'in bu projedeki katkılarından dolayı Avrupa Birliği Bakanlığına, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığına ve jüri üyelerine teşekkür ederek başlayan basın toplantısı Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış 'ın konuşması ile devam etti. AB Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış “Liselerarası Kısa Film Yarışması aracılığıyla, gençlerimizin dinamizmlerini ve geniş ufuklarını bu alana yansıtmalarını, sadece Türkiye 'nin değil Avrupa 'nın geleceğinde de “Biz de varız” iddialarını sinema aracılığıyla dile getirmelerini bu yarışmayla imkân sağlamak istedik” dedi. “Amacımız, kısa filmler aracılığıyla fikri mülkiyet haklarının gündelik hayatımız içindeki önemini vurgulamak, bu hakların neler olduğuna, nasıl korunacağına dikkat çekmek ve korsanlıkla mücadeleye ilişkin farkındalığı artırmaktır.”diyerek sözlerine devam etti.

Başarılı oyuncu Meltem Cumbul, yarışmaya katılacak olan liseli öğrencilere “Konumuz Korsanla Mücadele ve Telif Hakları. Yıllardır ciddi anlamda bunun savaşını vermeye çalışıyoruz ve vermeye de devam edeceğiz. Liseli arkadaşlarımız sanat yapacakları için kendilerini tamamıyla hiçbir şekilde sınırlandırma yapmadan özgür ifade etmeleri gerektiğine inanıyorum.” dedi.

Zafer Algöz ise “Umut ediyorum ki bu yapmış olduğumuz organizasyonla özellikle genç kuşakla, korsanla mücadele ve telif hakları konusunda bilinçlenme ve hepsinden en önemlisi başarılı yönetmenler, senaristler çıkacağını ümit ediyorum. Bir gün 2012 senesinde yaptığınız liselerarası kısa film yarışmasında benim de dereceliğim vardı. Şimdi yönetmen oldum, karşınızdayım, senarist oldum karşınıza geldim diyecek olması bizim için çok mutluluk veren bir şey olacak.” dedi.

Sevilen oyuncu Cansel Elçin, ilk çektiği kısa filmden yola çıkarak öğrencilere kısa filmlerini çekerken dikkate almaları gereken hususlar hakkında tüyolar verdi.

Oyuncu olmaya lise yıllarında tanıştığı tiyatro ile karar verdiğini açıklayan başarılı oyuncu Güven Kıraç ise “Lise çağlarında insanların sanata ve sinemaya yönlendirilmelerini fevkalade önemli buluyorum.” dedi.

Son başvuru tarihi 30 Nisan olan yarışma 'nın Ana jürisi 7 Mayıs 'ta toplanacak, ödül töreni ise 17 Mayıs 2012 de Lütfi Kırdar Kongre ve sergi Saray 'ında Sıla konseri ile birlikte gerçekleşecektir. Dereceye giren öğrenciler 3 ayrı kategoriden ( cep telefonu, kamera ve fotoğraf makinesi) 4 öğrenci, toplamda 12 öğrenci“ Digital videa kamea” ile ödüllendirilirken, ilk 3 'e giren projeler AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış 'ın Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştireceği ilk ziyaretine katılma şansı bulacaklardır. Bu seyahatte kazandıkları dijital video kamera ile bu seyahati belgeleme fırsatı bulacaklardır.

T.C Avrupa Birliği Bakanlığı, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C İstanbul Valiliği ve TÜRSAK Vakfı işbirliği ile gerçekleştirilen “İstanbul Liselerarası Kısa Film Yarışması”nın amacı, kısa filmler aracılığıyla fikri mülkiyet haklarının gündelik hayatımız içindeki önemini vurgulamak, bu hakların neler olduğuna, nasıl korunacağına ve korsanla mücadeleye ilişkin özellikle genç nüfusun farkındalığını arttırmaktır.