Kuzey İle Güney'in Arasına Marka Savaşı Girdi

Kuzey ile Güney’in arasında bu seferde ‘taklit marka’ krizi girdi. Marka davaları furyası tarihi bir boyuta ulaşırken ‘marka savaşları’ Kuzey Güney dizisine kadar taşındı. Güney’in ‘Makara’ isimli markasına karşı Kuzey’in ‘Öz Makara’ isimli taklit bir marka ile piyasaya girmesi iki kardeşi davalık etti.

Yeni Ticaret Kanunu 'nda yapılan son değişikliklerle gelen marka tescil zorunluluğu, firmalar için özgün marka bulmayı zorlaştırırken benzer markalar arasındaki dava sayısı da her geçen gün artıyor. Marka davaları furyası hem dünya hem de Türkiye 'de önemli bir boyuta ulaşırken 'marka savaşları ' Kuzey Güney dizisine kadar taşındı.

Dizinin yayınlanan son bölümünde; birlikte hayata geçirdikleri Makara isimli çörek markasını paylaşamayan iki kardeş davalık oldu. Güney 'in kendisini saf dışı bırakmasıyla hırslanan Kuzey, babasının fırınında 'Öz Makara ' isimli çöreklerin satışına başlayınca Güney tarafından 'marka hakkına dayanarak ' dava edildi ve tüm malları mahkeme kararıyla toplatıldı.

Marka tescilinin önemine dikkat çeken bölümde marka taklidinin yasal yaptırımlarının ne kadar ağır olabileceği üzerinde durulurken; Güney markasını tescil avantajıyla koruyarak ticari hayatta bir adım öne geçmeyi başardı.

“Taklit Marka Kuzey Güney Tanımıyor!”


Adres Patent Hukuki İşlemler Uzman Yardımcısı Nazlı Burcu İlme konuyla ilgili olarak; “Ülkemizde yeni açılan firmaların ve yeni markaların sayısı her geçen gün artmakta ve özgün bir marka bulmak girişimci için oldukça zor bir hale gelmektedir. Eskiden bir marka isminin başına 'Öz ', 'Hakiki ' ibaresi eklenerek yeni bir marka yaratmak mümkündü ancak artık ticari yasalar markaların bilinirliğinin zedelenmesinin önüne geçiyor. Marka sahiplerinin değişen bu devrin farkında olması gerek.

Tüm ülke tarafından dikkatle izlenen yayınlarda böyle bir hatırlatma yapılması toplumsal açıdan büyük bir kazanç. İzleyici, Kuzey 'in bile taklit markasını kaybettiğini gördüğünde marka tescilinin ciddiyetini daha net algılayabilir” açıklamasında bulundu.