Alabora ile Birol Güven canlı yayında böyle gerildiler

Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Mehmet Ali Alabora ile yapımcı ve senarist Birol Güven canlı yayında hareretli tartışmalar yaşadı.

TV8 ekranlarında yayınlanan Cengiz Semercioğlu'nun sunduğu Böyle Bir Şey Var Mı? programının bugünkü bölümünde oyuncuların sigorta sorunu tartışıldı. Programın konukları Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Mehmet Ali Alabora ile yapımcı ve senarist Birol Güven arasında hararetli tartışmalar yaşandı.

Alabora, 'Ben şunu sorucağum; sektörün durumu mağlum. Bu insanlar mutsuz. Bana oyuncular, yönetmenler, yazarlar tweet atıyor, her gün sette bir olay oluyor. Her gün insanlar ya ücretlerini alamıyorlar ya çok çalışmaktan hasta oluyorlar. Yapımcılar Derneği'nin buna çözüm önerisi ne? ' diye sordu.

'Biz sektörün bundan sonrası için her türlü işbirliğine hazırız ' yanıtını veren Güven, 'Bu sigortalılık çok önemli bir mesele. Burada bize direk bir suçlama var ' dedi.

Birol Güven, başrol oyuncularını 4A sigortalı yapamalarının imkansız olduğunu söyleyerek şu savunmayı yaptı:

'Çünkü oyuncuların marka değeri vardır. Çünkü oyuncular aldıkları ücreti sadece emekleri karşılığında almazlar. Onlar olmazsa proje olmaz. Fakat 4A'lı bir oyuncunun, işçinin istediği zaman istifa etme hakkı vardır. Cezai şart uygulayamazsınız. Siz kendi internet sitenizde de yazdınız. '

Bunun üzerine Albora, 'Yoktur. Hayır kaldırdık ' karşılığını verdi.

Buna karşılık Güven, 'Sendikanın yola çıkışı neydi? Cezai şartlardan kurtulmak, istediği zaman işte ayrılmak. Siz Halit Ergenç'in Muhteşem Yüzyıl'dan istediği zaman ayrılacağını düşünebilir misiniz? Ağır tazminat işçiye uygulayamazsınız ' diye konuştu.

'Uygulanır ' diyen Alabora'ya Güven, 'Uygulanamaycağınızı bildiğiniz için internet sitenize yazınız, biz söyleyince kaldırdınız. 4A'ların hakları farklıdır ' diye çıkıştı.

Birol Güven'in söylediklerinin iş güvencesiyle ilgili olduğunu söyleyen Mehmet Ali Alabora, 'Halit örneğini verdi. Siz Halit'e bu sezon 30 bölümde oynayacaksınız dediniz mi, o da 30 bölümde oynayacağını biliyor ve oynayacağını taahhüt ettiyse bu karşılıklı taahhüt. İki tarafında sorumlulukları doğar. Birol açık olarak oyuncular bu farklardan faydalanmasın, olduğu gibi devam etsin diyor ' şeklinde konuştu.

Buna karşılık Güven de, 'Hayır eserin bütünlüğüne etki eden kişidir. Boru üretmiyoruz biz. Bir boru fabrikasında Ahmet Usta gider, Mehmet Usta gelir. Halit giderse, dizi biter ' dedi. BEYAZ GAZETE