Liz Taylor'ın 50 milyon dolarlık koleksiyonu

Liz Taylor'ın müzayedeyle satışa sunulacak olan koleksiyonunda Van Gogh tablosu da var, Şah Cihan'ın karısına yaptırdığı elmas da...

23 Mart’ta, 79 yaşında hayata veda eden Elizabeth Taylor’a ait mücevherler ve sanat eserleri, 13-14 Aralık’ta New York’ta düzenlenecek bir müzayedeyle satışa sunulacak. Aralarında değerli mücevherler ile Van Gogh’un bir manzara resminin de bulunduğu koleksiyonun değeri 50 milyon doları buluyor.Dillere destan güzelliği, evliliklerinin yanı sıra mücevher tutkusuyla da tanınan Taylor’un koleksiyonunda 33.19 karatlık elmas yüzük ile büyük aşkı Richard Burton’un hediye ettiği 16. yüzyıldan kalma armut şeklindeki inci en ilgi çekici parçalar...Müzayedede bine yakın parça satılacak. Elde edilecek gelirin bir kısmı Elizabeth Taylor Aids Vakfı’na, kalanı da Taylor’ın mirasçılarına gidecek.

Şah Cihan parçası

Satışa sunulan parçalar arasında, Burton’un Taylor’a 40. doğum günü hediyesi olarak satın aldığı, 16. yüzyıldan kalma bir elmas da bulunuyor. Kalp şeklindeki elmasın, bir doğum sırasında ölen karısının anısına Taj Mahal’i yaptıran Şah Cihan’ın yine karısı için yaptırdığı bir parça olduğu belirtiliyor.

Van Gogh’un resmi

Londra’da, Taylor’a ait eserlerin satılacağı müzayedede ayrıca değerleri 5-7 milyon sterlin olarak hesaplanan 17 resim de satışa sunulacak. Taylor’ın koleksiyonunda 1889 yapımı Van Gogh’sa ait manzara resmi olan “Vue de l’Asile et de la Chapelle de Saint-Remy” var. 1963 yılında Londra Sotheby’s’deki müzayededen 92 bin sterline aldığı resmin değeri bugün 1 milyon doları aşıyor.

3.5 mİlyon dolarlık yüzük

Koleksiyon hakkında bilgi veren Asya Christie ’s başkanı, Elizabeth Taylor’un mücevherde sadece merak değil ustalık, nadirlik ve kalitede uzman gözüne sahip olduğunu açıkladı. Koleksiyonun değerli parçalarından 33.19 karatlık tektaş yüzüğe biçilen değer 2.5 milyon dolar ile 3.5 milyon dolar arası. Taylor’un parmağından çıkarmadığı bu yüzük 1968 yılında 305 bin dolara açık artırmadan alınmış.