Zeki Müren mezarının başında anıldı

Sanat Güneşi Zeki Müren, ölümünün 15'inci yıl dönümünde mezarı başında anıldı.

Mezarı başında yapılan törene sanatçı için bu gece düzenlenecek konserde sahneye çıkacak olan Selami Şahin ile Müşerref Akay da katıldı. Anma törenine zamanından geç gelenlere tepki gösteren Zeki Müren Kültür ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Atalay, "Bursa’da çok büyük bir ahde vefasızlık var" dedi.

Zeki Müren, ölümünün 15’inci yılında Emir Sultan Mezarlığı’nda bulunan kabri başında bugün anıldı. Anma törenine sanatçının servetini bağışladığı Türk Eğitim Vakfı, Mehmetçik Vakfı temsilcileri ile Zeki Müren Kültür ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Atalay, Bursa Musiki Cemiyeti üyeleri, Osmangazi Belediyesi görevlileri ile sanatçının modacısı Muzaffer Çaha, yeğeni İlknur Güren ve Zeki Müren anısına bu akşam düzenlenen ücretsiz konserde sahne alacak olan sanatçı arkadaşları Selami Şahin ve Müşerref Akay katıldı.

GEÇ GELENLERE TEPKİ

Saat 12.00’de başlaması gereken Zeki Müren’i anma törenleri, bazı kurum görevlilerinin geç gelmesi nedeniyle 30 dakika geç başladı. Buna tepki gösteren Zeki Müren Kültür ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Atalay, "Bursa’da çok büyük bir ahde vefasızlık var" dedi.

Ahmet Atalay, daha sonra yaptığı konuşmada Zeki Müren’in dünya çapında bir sanatçı olduğunu hatırlattı. Atalay, "’Sanat Güneşi, başımızın tacı’ diyoruz. Ama ona yapılan vefasızlığı kelimelerle ifade etmek mümkün değil. Bursa’da birçok sanatçı için kültür merkezleri var. Zeki Müren için şu Bursa’da bir kulübe dahi yok. Birçok belediye başkanı bu konuda verdiği sözün arkasında durmadı. Elinde mikrofonu ile ölen bir sanat şehidi o. Biz Bursa’ya, onu yaşatacak bir müze, kültür merkezi, konservatuar yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.

O ÇOK YALNIZ VE MUTSUZDU

Zeki Müren’in kabri başındaki törenlere elindeki karanfilller ile gelen Müşerref Akay gözyaşları arasında yaptığı konuşmada, Zeki Müren’in çok özel bir insan olduğunu söyledi. Tanrı’nın sanatçıları çok özel yarattığını belirten Akay, "O, özelinde özeliydi. Yalnız ve mutsuz bir şekilde bu dünyadan göçtü. Çok güzel bir söz vardır. ’Yıldızlar hep yalnızdır’ diye. O da yıldızlar gibi dünyadan ve her şeyden uzaktı. Aslında hepimiz yalnızız. Ünlü olmak, sanatçı olmak bence çok hoş bir şey ama, sonunda yalnız kalmak çok kötü. Zeki Bey çok yalnız kaldı. Onun için içim acıyor" dedi.

Törende konuşan Selami Şahin ise Zeki Müren’i anlatmak için kelimelerin yetersiz olduğunu belirtti. "Böyle bir sanatçı Türkiye tarihine bir daha gelir mi bilmiyorum?" diyen Şahin, "Benim 30 eserimi seslendirdi. Türkçe’yi bu kadar düzgün okuyan, kelimeleri bu kadar güzel ifade eden bir ses yok. Ben hep onu örnek aldım" diye konuştu.

Zeki Müren’in yeğeni İlknur Güner ise Türk Sanat müziğini halka indiren Zeki Müren’in kazandıklarının manevi boyutunu kendisine, maddi boyutunu da Türk Eğitim Vakfı ve Mehmetçik Vakfı’na verdiğini açıkladı.

Zeki Müren’in mezarı başındaki tören, sevenlerinin ’Eskimeyen Dost’ şarkısını birlikte söyledikten sonra dua etmelerinin ardından sona erdi. Zeki Müren için öğlende Emir Sultan Camii’nde mevlit okutuldu.