Ozan Doğulu: Şarkıcı olma eylemi hoşuma gitmiyor!

'130 BPM Allegro' da Sezen Aksu'dan Okan Bayülgen'e pek çok isim Ozan Doğulu'nun düzenlediği şarkıları yeniden yorumladı. Doğulu, neden şarkılarda mesaj veren adam olmayı tercih ettiğini anlattı.

* ‘130 BPM Allegro' ismi gibi kıpır kıpır şarkılarla dolu...
Çok renkli bir albüm oldu. 10 ayrı starımızın söylediği şarkılar var. Bunların yedisi zaten hit olmuş şarkılar, üç de sıfır şarkı var. Allegro'nun anlamı da; neşeli, canlı, hızlı demek. Latince'den, İtalyanca'dan gelen böyle altı-yedi tane ana terim var. Tempolarla alakalı.

* Albüm için neden sadece 10 şarkı seçtiniz?
18 şarkı vardı aslında... Allegro'yu ikiye bölme kararı aldık. Diğer yarısına 2-3 şarkı daha ekleyip, şubat gibi çıkarmayı düşünüyoruz.

* Birçok ünlü isim düzenlediğiniz şarkıları yeniden söylüyor. Bu isimlere nasıl karar verdiniz?
Geçen albümde olduğu gibi birlikte çalıştığım isimlere denk geldi. Bir de isimlerden önce aslında bakarsanız şarkılar gelir aklıma. “Şu şarkıyı çok seviyorum. Bunu kim söylese güzel olur?” diye düşünürüm. Mesela ‘Yaşamak Ne Güzel Şey' yıllardır Nilüfer'den dinlediğimiz, çok sevdiğim ve kulüplerde çaldığım bir şarkıdır. Burcu Güneş yeniden yorumladı. Allegro'nun ikincisinde olacak.

* Albümdeki şarkılardan biri de ‘Ayı'. Barış Manço'nun 90'larda rap yapmasıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?
Barış ağabeyin çok enteresan şarkıları var. İlk İngilizce şarkı da onundur. ‘Nick The Chopper' diye bir şarkısı var mesela.

* ‘Ayı' şarkısını Okan Bayülgen söylüyor, kızınız Arya vokal yapıyor. Bayülgen albüme nasıl dahil oldu?
Barış Manço'nun ‘Ayı' şarkısını çok severim, hatta kulüplerde çalardım bazen. Yeniden düzenleyelim dedik. Önce Kenan mı söylese acaba diye düşündüm. Sonra “Aslında rap gibi bir şarkı. Ben de söyleyebilirim” dedim. Evde Arya'yla söylüyoruz zaten. Derken bir anda aklıma Okan Bayülgen geldi. Sesi çok güzel, çok iyi seslendirme yapıyor, o da bir baba. Aradım, hemen geldi sağ olsun.

* Arya'yla birlikte söylediğiniz başka şarkılar var mı?
Birlikte söylediğimiz yok. ‘Alain Delon', ‘Bunlar da Geçer'i söylüyor. ‘Kaybolan Yıllar'ın introsunu ya da
Mozart'ın 40'ıncı Senfonisi'ni duyduğunda “Aaa Sezen Hala” diyor. (Gülüyor)

* Eşiniz Ece Doğulu'nun yazdığı ‘Hangisine Yanayım' şarkısının hikayesi nedir?
Bir sabah kalktı ve nakaratını söyledi, dedim ki “Çok güzel bir şarkı. Gel bitirelim.” Sözleri ona, müziği ikimize ait. Bu şarkıyı ne yapsak, kim söylese diye düşünürken aklımıza Yonca Lodi geldi. Yonca da bayılarak okudu şarkıyı. Benim albümüm ‘130 BPM Allegro', bu slow bir şarkı, 90-92 gibi bir temposu var. Sonra nazarlık gibi bir de slow şarkımız olsun dedim. İkinci albümde olacak.

* Şöhret ve evlilik hayatını bir arada yürütmek nasıl?
Tabii ki zorlukları var. Bir kere benim çalışma saatlerim normal bir aile düzeni için çok ters. Sabaha kadar stüdyoda çalışıyorum ya da sabaha kadar bir yerde çalıyorum. Şimdi yıllık iznime çıkıyorum, karım ve kızımla bir ay tatildeyim. Bir ay dükkanı kapatıyorum.

Bizden ‘dünya starı' çıkmıyor

* Bu albümde sadece vokalleriniz var. Siz şarkı söylemeyi düşünüyor musunuz?
Ben şarkıcı değilim. Ve şarkıcı olma eylemi de çok hoşuma gitmiyor. Çünkü şarkı söylediğin zaman onun arkasında durman lazım. Arada sesimi kullanıyorum ama bu Ozan'ın sesi diyemezsiniz. Rapimsi şarkılar. Şarkılarda ufak bir mesaj veren adam olmayı tercih ediyorum.

* Bir röportajınızda caz eğitimi almaya gitmediğinizden dolayı pişman olduğunuzu söylemişsiniz. Arya'nın caz söylemesini ister misiniz?
Söylemesini isterim tabii. Ama bu biraz kendi seçeceği bir iş. Ben piyano çalmasını çok istiyorum. Mümkünse bir dünya starı olsun. Biz dünyanın hemen hemen her yerinde çalıyoruz ama ‘dünya starı' olamıyoruz. Çok güzel piyano çalıp, dans edip, şarkı söyleyen tipler var. Olacaksa öyle bir müzisyen olsun isterim.

* Sizce neden Türkiye'den bir dünya starı çıkmıyor?
Türk olmamız, Türkçe şarkı söylememiz veya çalmamız... Müzisyen olarak onlardan eksik yanımız olduğunu düşünmüyorum. Bunun ufak yaşlarda o piyasanın içine girmekle de alakası var.

* İşinizde çok titiz olduğunuzu biliyoruz. Bu mükemmeliyetçilik hayata karşı var mı?
Var galiba, her şeye yansıyor o. İşimde gerçekten çok titizim. 2 bin küsur şarkı yapmışım. “Kılı kırk yarıyorum” derler ya, öyle. Müzikte sonsuz seçenek olduğu için içine daldın mı çıkmak çok zor.

Herkes bu albümde


Albümde Ajda Pekkan ‘Petrol', Sezen Aksu ‘Gidiyorum', Teoman ‘Koy Koy Koy', Sibel Can ‘Kahır Mektubu', Murat Boz ‘Yazmışsa Bozmak Olmaz', Ziynet Sali ‘Müptelayım Sana', Okan Bayülgen ‘Ayı' isimli şarkıları yeniden söylüyor. Ayrıca üç yeni şarkı var; Kenan Doğulu, ‘Kalp Kalbe Karşı', Yalın ‘Daha Ne Diyeyim', Atiye ‘Aşkistan'