Nurseli İdiz: Ataklarda alkole sığındım

'Bipolar Bozukluk' tanısıyla tedavi gören oyuncu Nurseli İdiz, bu süreçte maddi ve manevi kayıplar yaşadığını söyledi ve ekledi: Dostlarım arasında "Bu kadın sorunlu, onunla görüşmeyelim" diyenler çoktu. Bu benim için üzücüydü..

Bundan yaklaşık beş ay önce tıp dilinde 'Bipolar Bozukluk' olarak adlandırılan manik depresif hastası olduğunu öğrenen Nurseli İdiz, bir süredir tedavi görüyor. Ünlü tiyatrocu, yaşadığı kötü günleri ve halen devam eden tedavi sürecinde etrafındaki insanların kendisine verdiği tepkileri anlattı.

ALKOL BENİ RAHATLATTI

Böyle bir rahatsızlığınızın olduğunu ilk ne zaman fark ettiniz?
Ben aslında kendimde bir gariplik olduğunu 10 yıldır fark ediyordum. Ancak isimlendiremiyordum. Gelip geçer diye düşündüm.

Peki nöbet geçiriyor muydunuz?

Ataklarım olunca çoğu zaman alkolle bastırıyordum. Yani bu hastalık beni alkole itiyordu. Rahatlamak için, içimdeki o sıkıntıyı üzerimden atmak için alkole sığındım. Alkol almayınca hastalığın etkisiyle dengesizleşiyordum.

Atak sırasında ne hissediyorsunuz?
Öncelikle beyniniz hiç durmuyor. Sürekli bir çalışma halinde... 'Öyle mi olacak?', 'Böyle mi olacak?' diye kaygılar duymaya başlıyorsunuz. Yalnızlık korkusu ve stresli düşünceler de sizi aşırı derecede depresif birisi haline getiriyor. Atak geçirmeseniz bile, kalbinizin hızla atmasıyla bulunduğunuz ortamda hep başınıza bir şey gelecekmiş gibi sürekli huzursuz oluyorsunuz. Mesela; şu anda havuz başında yeşillikler içindeyim ama hastalık sizi bu güzelliği göremeyecek hale getiriyor. Şimdi ömür boyu, bu rahatsızlığın ilaçlarını alacağım. Tedavi de devam edecek. 10 yıldır bedenimde gizlenen bu hastalığın, iki ayda düzelmesini kimse bekleyemez. Yakınlarımın da desteğiyle mücadeleye devam edeceğim. Şu an çok iyi durumdayım.

Hastalığınız ortaya çıktıktan sonra kayıplarınız oldu mu?
Olmaz mı? Hem maddi hem de manevi kayıplarım oldu. Yaşadığım kikrizler yüzünden iş tekliflerini geri çevirdim. İnsanlar, dengesiz davranışlarımdan ötürü bana güvenmekte zorluk çekti. Dostlarım arasında "Bu kadın sorunlu, bununla görüşmeyelim" diyenler çok oldu. Bu, çok üzücü bir şey ama maalesef bu hastalığı ben seçmedim. Beni terk eden dostlarım oldu. Kimseye de "Benim şu rahatsızlığım var. Beni çeker misiniz?" diyemezsiniz ki... Kalmak isteyen kalır, bana destek olur. Destek olmak olmaz.

BİR TEK FARUK TURGUT ARADI

Sanat camiasından sizi arayan ya da iş görüşmesi için destek olan olmadı mı?
Faruk Turgut dışında kimse arayıp da hatırımı bile sormadı.

Kızınız ile aranız nasıl?
Öncelikle kızım hastalığıma teşhis konulduğu için çok mutlu.. Benim toparlanmam için de elinden geleni yapıyor. Hastalığın üstesinden geleceğim.

BİPOLAR BOZUKLUK NEDİR?
'Bİpolar Bozukluk' diğer adıyla manik depresif tüm dünyada 50 kişiden birini etkileyen ve sık görülen bir bozukluk. 'Bipolar Bozukluğu' olan kişi, sıklıkla duygu durumunda aşırı dalgalanmalar yaşar. 'Bipolar Bozukluk' yaşam boyu sorun olmaya devam edebilir. Rahatsızlık, erkek ve kadınlarda eşit oranda görülür. Meslek veya gelir düzeyi sebebiyle farklılık göstermez.