Kıraç: Teoman müzikten kopamaz

Üç yıllık aradan sonra 'Derindekiler' albümünü çıkaran Kıraç: Şarkıların hepsini üç boyutlu olarak kliplendirdik. Sadece dinlenen değil; izlenen bir albüm yapmaya çalıştık! Şarkıları hangi ortamda söylediğimi, o sırada neler hissettiğimi yansıtmak istedim. Üç boyutlu filmlerden hiçbir farkı yok!

Ünlü şarkıcı Kıraç; üç yıllık aradan sonra yeni albümü 'Derindekiler'i piyasaya çıkardı. Altısı kendisine ait 10 parçadan oluşan albümün diğer albümlerden farkı; içinde her şarkı için orkestrasıyla birlikte sahne performansının yer aldığı görüntülerden oluşan bir DVD'nin de yer alması... Dünyada ilk kez 'üç boyutlu albüm' yapıldığını söyleyen Kıraç; albümdeki şarkıların kayıtları için de 1970'te üretilen, Led Zeppelin'in de kullandığı antika davulu getirtti. Ünlü şarkıcı; geçtiğimiz günlerde gerçekleşen albüm tanıtımında soruları yanıtladı.

LED ZEPPELIN'İN DAVULU

'Derindekiler' nasıl bir albüm oldu?
Benim için çok özel bir albüm oldu. Gerçek güzelliğin ve mutluluğun; derinlerde olduğunu düşünüyorum. Albümün ismini de o yüzden 'Derindekiler' koydum. İnsanların da görünen yüzeydeki dünyadan uzaklaşmalarını istiyorum. Benden uzun zamandır bir albüm yapmam bekleniyordu. Aradan geçen üç yıla değsin, mahçup olmayalım diye çok özenli çalıştım. Kayıtlarında Led Zeppelin'in 1970'lik antika davulu ile günümüzün ses kayıt teknolojisini birleştirdim. Albümde altısı bana ait 10 şarkı var. Hepsi gerçekten çok içimize sindi.

Üç boyutlu albüm fikri nereden aklınıza geldi?
Albümde yer alan şarkıların tamamını üç boyutlu olarak çektik. Özel hazırlanmış bir konseptle ben çektim. Bu aslında dünyada ilk defa yapılan bir şey. Sadece dinlenen değil izlenen bir albüm olsun istedik.

ÇOK ZORLANMADIM

Albümün yapım sürecinde zorlandınız mı?
Aslında çok teknik bir olay ama çok da zor değil! İki objektifli bir kamerayla çektik ardından DVD haline getirdik. Beş kamera, bir jimmy jib'in kullanıldığı çekimler iki gün sürdü. Çekim sürecinde ekip çalışması ve teknik yönetmen çok önemli. Teknik yönetmen sizi uyarıyor, yoksa kamerada görünenden daha farklı bir şeyler ortaya çıkabilirdi. Başardığımızı düşünüyorum. Normal sinemalarda izlenen üç boyutlu filmlerden farksız oldu.

MÜZİĞİN ÖNÜNE GEÇMEZ

'Derindekiler' albümünde neler var?
İçinde müzik CD'si ve görüntülerden oluşan albüm DVD kaydı, 3D gözlük var. Müzikseverler; albümü üç boyutlu izleyebilecek ve CD'den dinleyebilecekler. Çince'den Almanca'ya kadar birçok dil seçeneği de var. Şarkı sözlerini altyazıyla anlayabilecekler. Albümün piyasaya çıkışından kısa bir süre sonra da, halen stüdyo çalışmaları devam eden Blue-ray'i de satışa sunulacak. Ayrıca albümü satın alanlar; Derindekiler Kulübü'ne üye olma hakkı kazanacak. Onlarla karanlık olmayan derinliklerde buluşup sohbet edeceğiz.

Bu görsel yenilik şarkıların önüne geçer mi sizce?
Hiçbir şey müziğin önüne geçemez! Sadece müziğe destek olur. Aslında bizim burada amacımız; üç boyutlu albüm yapma tekniğini kullanmaktan ziyade, biz albümlere tek tek klip çekiyoruz ya, ben albümde yer alan her şarkının, dinleyen için ayrı bir klibi olsun istedim. Sonuçta dinleyenlerin beğenileri çok farklı olabiliyor. Ben şarkılarımı onlar için söylemiş olayım istedim. Ayrıca bu şarkıları söylerken; neler hissettiğimi, nasıl bir ortamda söylediğimi yansıtmak da istedim. Zaten hepsi klip şarkısı olabilecek kadar iyi şarkılar, o yüzden hepsini kliplendirdik.

ÇILDIRILACAK BİR ŞEY DEĞİL!

Eurovision için ne söyleyeceksiniz? Kim katılmalı sizce?
Hiç takip etmiyorum. Eurovision'da iki önemli şey var; birincisi, bence bu kadar çıldıracak bir şey değil, amatörlerin yarışmasında fayda vardır. İkincisi de; yabancı dilde şarkı söylemeye şiddetle karşıyım. İleride utanacağımız bir şey!

Teoman'ın müziği bırakmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Teoman şahsen tanıdığım da bir arkadaşım, iyi bir müzisyen. Mutlaka haklı sebepleri vardır; bir şeyler canını yakmıştır. Ama müziği bırakma noktası şöhretle alakalıdır diye düşünüyorum. Yoksa müzik bırakılacak bir şey değildir. Bunu başarabileceğini düşünmüyorum. İyi müzisyenler; müzik yapmaya devam etmeli.

MÜZİK İÇİN TÜM PARAMI HARCARIM!

Çok maliyetli bir işlem olması albümün satış fiyatına yansıyacak mı?
Hayır! Bugün satışta olan diğer albümlerden farklı bir satış rakamına sahip olmayacak. Para tabii ki önemli ve gerekli ama para sadece zamanı satın alan bir şey... Ben maliyete böyle bakıyorum. Tabii ki bir maliyeti var ama altından kalkamayacağımız bir yük değil. Kazanılan paranın biraz daha fazlasını yatırınca, böyle işler yapılabiliyor. Benim için ticaret ikinci planda kalıyor. Müzik tamamen bir duygu ürünüdür. Dolayısıyla duygu ve düşüncelerimi sevenlerimle paylaşmamama yardımcı olan her şey için tüm paramı harcayabilirim.

ÇOK ROMANTİK BİR ŞARKI

Çıkış şarkınız hangisi olacak?
'Derindekiler' albümünün ekran yüzü olarak 'Nice Yıllara' adlı şarkıyı seçtik. Çok hissettiğim bir şarkı. Uzun zamandır bu kadar romantik şarkı duymadım, ben de söylememiştim. Çok özel bir şarkı.