Esra Erol: Dünya'da en kolay şey iş yapanı eleştirmek

Sunucu Esra Erol, programına katılan kadınlarla yaptığı röportajları 'Kara Duvak' adlı kitabında topladı. Kitap yazdığı için eleştirildiğini söyleyen Erol "Dünyanın en kolay şeyi eleştirmek" dedi

atv ekranlarında yayınlanan 'Esra Erol'da Evlen Benimle' adlı programı sunan Esra Erol, şimdilerde yeni bir heyecan yaşıyor. Erol, programına katılan 15 kadınla yaptığı röportajları hikayeleştirerek 'Kara Duvak' adlı bir kitap çıkardı. Güzel sunucuyla yeni kitabını ve kitabı yazarken yaşadıklarını konuştuk.

Kitap fikri nasıl oluştu?
Aslında birkaç yıldır düşündüğüm bir şeydi. Adaylarla program öncesinde bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Elimde çok büyük kaynak var. Ama programda hikayeleri seyirciye bir yere kadar aktarabiliyoruz. Bir de 'Söz uçar, yazı kalır' derler. Yazılı olunca bazı şeyler daha değer kazanıyor. Programa gelen kadınların bazılarıyla onların onayı doğrultusunda röportaj yaptım. Onlar ne anlatıysa derledik ve 'Kara Duvak' adı altında topladık.

HEPSİ ŞİDDET GÖRMÜŞ

Neden 'Kara Duvak'?

Çünkü herkes telli duvaklı gelin olmak ister. Nikah salonuna girdikten sonra beyaz duvağın açılıp damadın öptüğü sahne vardır. Onlar duvağın açılmasını istemeyen kadınlardı. O yüzden onlarınki kara duvak oldu.

Hikayelerin ortak yanları var mı?
Hepsinin hayatı aynı evde geçmiş gibi. Hepsi şiddete maruz kalmış, evliliğini kurtarmak için çocuk doğurmuş, kurtuluş için yol aramış ve yaşadıklarının ardından 'Ne yapabilirim?' diye düşünmüş kadınlar... Hepsi şiddet görmüş. Hem sözlü hem ekonomik şiddet uygulamışlar. Vücutlarını, duygularını perişan etmişler. Kitapta üç ayak var: Kadınların hikayesi, 'keşke'leri ve psikolog yorumları...

Bu kadınların hepsi mutlu sona ulaştı mı?
Bu kitapta yer verdiğimiz kadınlar aşkı arayıp bulamayanlar.

Röportajları yaparken neler hissettiniz?
Röportaj yaptığım kişileri çok iyi tanıyorum. Hedeflerini ve hayatlarını biliyorum. Ama röportaj yaptığımda daha da derine inmiş oldum. 'Bir insan bu kadar şey yaşayamaz' diyorsun ama yaşıyorlar. Kadın anlatmaya başladığında ağlamaya başladım. Tabii ki bunları dinlerken darmaduman oluyorsun. Şimdi birisi hayatını anlattığı zaman 'Ne yapabiliriz?' diye düşünüyorum.

KİTAP BÜYÜK SÜRPRİZ OLDU

Kitap kadınlara nasıl mesajlar veriyor?

'Ekonomik özgürlüğünüzü alın. Evlilik herkesin kutsal gördüğü bir yer fakat o aileyi, yuvayı sürdürebilmeniz için mutlu ve huzurlu olmanız gerekiyor. Tabii ki evlilikte sorunlar olabilir. Evliliğinizi yürütmek isteyip istemediğinize iyi karar verin. Kuvvetli olmak zorundasınız, siz kuvvetli olursanız aileniz de olur. Kadının özgüveninin yüksek olması gerekiyor' mesajları veriliyor.

Her gün canlı yayın yapan ve her şeyi programında izleyicisiyle paylaşan biri olarak; kitabı, çıkacağı ana kadar nasıl gizlediniz?
Kitapla ilgili toplantılara başladıktan birkaç gün sonra hamile olduğumu öğrendim. Konu benim hamileliğim üzerine kaydığı için o ön plana çıktı. Kitabın tamamlanma döneminde de İdris Ali'nin doğumu oldu. Yine herkesin ilgisi bunun üzerine toplandı. Bizim amacımız kitap fuarına yetiştirmekti ve bunu da gerçekleştirdik. Herkese büyük bir sürpriz oldu.

ŞEVKİMİ KIRMA HAZZINI YAŞATMAM!

Kitabı yazmaya karar verdiğinizde eleştiri almaktan çekinmediniz mi?

Negatif düşünmedim. Birkaç kişi 'Esra Erol da mı yazar oldu?' diye eleştiri yapıyor ama ben yazar olmak istemiyorum ki! Kalemine ve bilgisine yaklaşamayacağım değerli yazarlar var. Onlarla aşık atmak benim ne haddime... Aslına bakarsanız herkesi eleştiriyorlar. Oralara takılmamak lazım. Ben bir şey yapıyorum; siz ne yapıyorsunuz, ne üretiyorsunuz? Dünyanın en kolay şeyi eleştirmek. Mühim olan destek olabilmek. Sen kitabı almamışsın, okumamışsın; bu önyargı nedir? Ama kimin ne dediği benim umurumda değil. İnsanlar şevkinizi kırmaya, sizi üzmeye çok meraklı. Bu onlara haz veriyor. Ben bu hazzı kimseye yaşatmam!

Kitabın devamı gelecek mi?
Önce bunu hakkıyla tamamlayayım.... Bu kitabın gidişatı bizim ne yapacağımızı gösterecek. Ancak anladım ki ikinci bir kitap çıkacak. İnsanların hikayelerini istiyorum. esraerolkaraduvak. com adresinden ya da Facebook sayfamızdan, hikayelerini paylaşmak isteyenlerin e-postalarını bekliyorum. Bizim bu kitaptan bir beklentimiz yok. Kitabın geliri Umut Evi'ne gidecek. Türkiye genelinde özellikle kasaba ve köylerdeki minik evlerde belirli saatlerde avukatlarımız ve psikologlarımız olacak. Hayatını, evliliğini, kaderini değiştirmek ve uzman görüşü almak isteyen herkese ulaşacağız.

İZDİHAMI GÖRÜNCE AĞLAMAK İSTEDİM

TÜYAP'taki imza gününüze yoğun bir ilgi oldu. Bunu bekliyor muydunuz?

Ben ne yaparsam yapayım acabalarla giderim. 'Acaba gelirler mi?' diye düşünürüm. Çok büyük egosu olan biri olmadığım için imza günüme de 100 ya da 200 kişi gelir herhalde diye düşünüyordum. Ama o gün, o izdihamı görünce ağlamak istedim. Üç saat kaldım, bine yakın kitap imzalamışımdır. Bitti sandım ama kafamı kaldırdığımda kuyruğun dışarı kadar gittiğini gördüm.