Murat Evgin'den sitemli sözler

Murat Evgin: "Erol Evgin'in oğlu olmanın dezavantajı çok. Ona yapamadıklarını bana yaptılar ama eserlerimin esas değeri 20 yıl sonra anlaşılacak."

İstanbul'un dört bir yanında duvarlara yapıştırılan, üzerinde beyaz bir duvak fotoğrafı ile birlikte 'Bugün Evlenmişsin' yazan afişlerin sahibi belli oldu: Murat Evgin! Yeni single'ı 'Bugün Evlenmişsin' için böyle bir tanıtım yolunu seçen Evgin, sadece dijital platformda satışa sunduğu single'ını ve ilginç tanıtım kampanyasını anlattı...

'Bugün Evlenmişsin' şarkısını 10 yıl önce yapmışsınız. Şarkıyı çıkarmak için neden bu kadar beklediniz?
Benim 2000'li yılların başında yaptığım çok şarkı var. Bir albüme hepsini koyamıyoruz. Bu da, bekleyen iyi şarkılardan biri. Benim içi kaset dolu eski bir sandığım var; albüm yapacağım zaman alıyorum o kasetleri, okul yıllarında yaptığım şarkıları dinleyip aralarından bazılarını seçiyorum. 'Bugün Evlenmişsin' de onlardan biri.

PARLAK FİKİR LAZIM


Tanıtım kampanyanız çok başarılı oldu. Nereden aklınıza geldi böyle bir tanıtım yapmak?
Artık bir şeyleri duyurmak çok güç oluyor. Şarkıcının ekrana çıkıp elinde mikrofonla şarkı söylediği yıllar çok geride kaldı. Sonuçta ben bağımsız bir sanatçıyım. Arkamda büyük müzik şirketleri yok. Dolayısıyla müziğimi parlak fikirlerle yaymak durumundayım.

Bu tanıtım çok maliyetli oldu mu?

Çok fazla maliyeti olmadı. Afiş maliyetimiz var sadece. AVM'ler çok yardımcı oldu. Biz de onlara imza günü yapıyoruz. Sıfır maliyetle yüzde 100 tanıtım yaptık yani.

Küvette oturduğunuz klip de iddialı...
Uzun zamandır kliplerimi kendim yönetiyorum. Sinema/TV mezunu olduğum için iki mesleği birleştirdiğim bir alan oldu. İlk defa kendime saçma gelen bir klip çektim. Genelde hikayesi olan klipler çekmeyi seviyorum çünkü. Çekerken bile saçma durup durmadığından emin değildim açıkçası. Ama iyi sonuç çıktı ortaya. Zaten artık kameranın önüne geçip şarkı söylenen zamanlar geçti. Dikkat çekici olması lazım kliplerin.

HEIDI HAYDİ HAYDİ GELİR!

Single'ı neden sadece dijital ortamda yayınladınız?

Çünkü tek şarkılık albümü 5 liraya satamazsın! 1 lira olursa da zararına satarsın. Biz de bu şarkıyı dijital ortamda yayınlayalım dedik. İleride albüm çıkarırsak, içine bu şarkıyı da koyarız.

Şarkının bir haftada bu kadar çok dinlenmesini neye bağlıyorsunuz?
Herkesin evlenemediği biri varmış diye düşünüyorum. Bu yoğun ilgi beni de şaşırttı açıkçası. Yaptığım müziğin ve tanıtımın ne kadar etkili ve başarılı olduğunun bir kanıtı diye düşünüyorum. Herkeste bir yitik aşk, terk edilmişlik var sanırım.

Sizde de var mı öyle bir şey?
Olmaz mı? Çocukluğumdan beri platonik takıldığım için hep var. İlk kez çizgi filmdeki Heidi'ye aşık olmuştum. Babam da "Heidi bu akşam dedesiyle birlikte bize yatıya gelecek" diye beni işletirdi. Ben de inanırdım. Ama nasıl inanmayayım? O zamanlar televizyonda kimi görsek, Nükhet'i, Sezen'i bizim eve geliyordu. Bunlar geliyorsa, Heidi haydi haydi gelir diyordum. (Gülüyor)

DEĞERİM 20 YIL SONRA ANLAŞILACAK

Babanız Erol Evgin'in kontenjanından şarkıcı olduğunuzu söyleyenler var. Bunlar üzüyor mu sizi?

Üzmüyor. Çocukluğumdan beri alışkınım böyle şeylere. Bu tamamen kıskançlıkla ve başarıyı hazmedememeyle ilgili. Ben, Erol Evgin'in oğlu olmanın avantajından çok dezavantajını gördüm. Zamanında babama yapamadıklarını bana yaptılar. Ben hep kolay hedeftim. Okulda da büyük bir kesim kıskançlıkla yaklaşıyordu bana. Benim işim, beni seven insanlarla. Benim yaptığım besteler, şarkılar şimdi seviliyor ama esas değerleri 20 yıl sonra anlaşılacak. Beni şimdi eleştirenler, ortalıktan toz duman kalkınca değerimi daha iyi anlayacak.

DEPRESYONA YATKINIZ


Dünyada en çok, kayıp aşklarla ilgili şarkılar yazılmış. Bir ilişkiyi, aşkı kutlayan şarkı sayısı daha az. Batı'daki bütün şarkılar hüzünlü de olsa, majör akortlarla yapılırmış. Minörü, cenaze marşlarında ve depresyonu anlatmak için kullanırlarmış. Bizde hareketli şarkılar bile minör. Demek ki biz melankoliye, hüzne, depresyona daha yatkınız.