Emel Sayın: 'Hiç ummadığınız şeyler yaşadım'

Şu sıralar konser hazırlığında olan Emel Sayın, bir yandan da hayatını anlattığı bir kitap yazıyor. Sayın, kitapta kendisini rahatsız eden bazı şeyleri de kaleme alacağını söylüyor: Hayatımda bazı konular o k adar yanlış aksettirildi ki, kendimi ifade edemedim. İçimde ukde olan bu konuları yazarak kendimi rahatlatacağım

Türk müziğinin önemli isimlerinden Emel Sayın, 19 Kasım'da Bostancı Gösteri Merkezi'nde vereceği 'Başrolde Emel Sayın' isimli konserin hazırlıklarını tamamladı. Aynı gün sahnede doğum gününü de kutlayacak olan Sayın, bu özel geceye nasıl hazırlandığını anlattı...

19 Kasım'da konser verme fikri nereden çıktı?

Sürekli yeni projeler geliyor ama bir şeye karar vermek kolay değil. Alelade şeyler yapmamaya özen gösteriyorum. Vereceğim konserin, çok değişik ve özel olmasını arzu ettim. Doğum günüme denk gelmesi de ayrı bir heyecan benim için. Sürprizli, neşeli bir konser olsun istiyorum. Ama hiç kolay değilmiş. Üzerinde çok çalıştığımız için yoruldum.

TARKAN'DAN ŞARKI

Aslında siz alışıksınız büyük müzikallere, konserlere...

Evet ama çok ara vermişiz herhalde, bu sefer zorlandım biraz. En ince ayrıntısına kadar düşünüp iyi bir şey çıkarmak için çalışıyorum. Yoksa niye yapıyorum bu işi; dinleyicim zaten beni biliyor.

Konser için nasıl bir repertuvar hazırladınız?
Gelenlere doyumsuz bir müzik ziyafeti yaşatmak istiyorum. Kendi hitlerimin yanı sıra sevilen alaturka şarkıların ve eski klasik eserlerin de olduğu karma bir repertuvar hazırladım. Günümüz şarkılarından da koydum. İlk defa Sezen'den (Aksu), Tarkan'dan şarkılar söyleyeceğim.

Çok heyecanlısınız galiba...
Ben her işimde heyecanlanan bir tipim. Hiç boş veremiyorum. "Aman canım, bu da geçer" diyebilen biri değilim. Bitene kadar strese giren, heyecanlanan, titizlenen, biraz da gergin biriyim. Hiçbir işi hafife alamıyorum.

Peki, hiç hata yaptığınızı düşündüğünüz şeyler ya da pişmanlıklarınız oldu mu?

Hatasız kul olmaz, benim de kendime zarar verdiğim hatalarım olmuştur. İnsan, özellikle gençlikte çok hatalar yapar ama bugün çok şükür ki beni utandıracak skandallarım yok. Ben gençliğimde kendimi korumayı aileme sıkı sıkı sarılmakla başardım. Tüm manevi gücümü ailemden aldım. Bu beni dış dünyaya karşı korudu. İnsanın yanında güvenebileceği, düştüğünde kalkmasına yardımcı olacak güçlü birisi yoksa hata yapmaması zordur zaten.

Siz, kendi ailenizi kuramamanın sıkıntısını yaşadınız mı peki?

Tabii, öyle bir sıkıntım var. Çok şükür ailem, yeğenlerim, kardeşlerim yanımda ama onun dışında insanın kendisine ait bir yuvası, bir çekirdek ailesinin olması önemli. Benim evliliklerim oldu. Oralarda, aileme sığınsam bile bazı yanlışlar yaptım. Yanlış kişileri tercih ettiğim de oldu, doğru düzgün giden evliliğimi başkalarının etkisiyle bitirdiğim de... Bir evliliğimi de ailemi karşıma alarak yapmıştım. Benim hatalarım oradadır. Bunlar derin konular, hepsini kitabımda anlatıyorum.

SEVENLERİME BORCUM

Kitap mı yazıyorsunuz?

Evet. Beş yıldır notlar alıyorum. Bir yerden sonra insan paylaşmak istiyor. Çünkü hayatta en zor şeylerden biri; yanlış tanınmak, yanlış anlaşılmaktır. Hayatımda bazı konular o kadar yanlış aksettirildi ki, kendimi ifade edemedim. Bunlar içimde ukdedir. En azından onları anlatarak, önce kendimi rahatlatmak istiyorum. İnanılmayacak hikayeler var. Hiç kimsenin bilmediği, ummadığı şeyler de var benim hayatımda. Sevenlerime karşı bir borç gibi hissediyorum bu kitabı.

ÜNLÜL ER SAYIN'I SAHNEDE YALNIZ BIRAKMAYACAK

'Başrolde Emel Sayın' konserleri iki bölümden oluşacak. Emel Sayın ilk bölümde 40 kişilik dev bir koroyla birlikte hem kendi hitlerini, hem de şimdiye kadar kendisinden hiç dinlemediğimiz şarkıları seslendirecek.
Sayın, konserinin ikinci bölümünü büyük bir fasılla açacak.
Hülya Avşar, Yıldırım Mayruk, Barbaros Şansal, Saba Tümer, Zerrin Özer, Murat Boz, Ivana Sert, Nilgün Belgün, Şenay Düdek, Bedia Akartürk gibi pek çok ünlü isim Sayın'ı; doğum gününü de kutlayacağı konserde yalnız bırakmayacak.

HER YAŞIN DUYGUSU FARKLI OLUYOR

Bu yıl sanat hayatınızda 45'inci yılınızı kutluyorsunuz. Geçen yıllar size neler hissettiriyor?

Su gibi geçmiş, inanamıyorum. 'Nasıl geçti habersiz o güzelim yıllar' diyorum. Bulunduğum yere gelebilmek için çok çaba sarf ettim. Geriye baktığım zaman çabalarımın boşa gitmediğini görüyorum. En az 25 yıl bilfiil çok yoğun çalışıp çok güzel işler yaptığımı görünce huzur buluyorum.

ACIYI BİLE YAŞAYAMADIK

Ölümden korkuyor musunuz?

Ölüm değil de sevdiklerimden ayrılma fikri beni korkutuyor. Gençken hiç ölmeyecekmiş gibi yaşıyoruz. Sonra o gerçekle yüz yüze geliyor ve şoke oluyoruz. Hatta o acıyı yeteri kadar yaşayamadığınız anlar bile olabiliyor. Mesela babam öldü; ölümle ilk defa karşı karşıya kaldığım bir durumdu. O dönem sahneye çıktım. Şimdi böyle bir şey olsa bunu yapamam. Her yaşın duyguları farklı oluyor. Sonra yavaş yavaş gerçekleri, hayatın ne olduğunu anlıyorsunuz.

SEVGİLİLERİMDEN VAZGEÇMEM GEREKTİ

Uzun zamandır albüm yapmıyorsunuz. Bir çalışmanız var mı?

Önce kitabımı bitirmeye çalışacağım, ondan sonra albüm yapmayı düşüneceğim. Bir de çizgisi ne olmalı, ona karar veremiyorum. Güncel şarkılar mı, alaturka şarkılar mı, yoksa Doğu- Batı sentezi mi yapmalıyım kararsız kaldım. Derken seneler aktı gitti.

PİLATES YAPIYORUM

Albümde Tarkan'dan, Serdar Ortaç'tan şarkılar alıp söyler misiniz?

Bunları da istedim, denedim ama içime sinmedi bir türlü. Özüme ihanet olur gibi bir hisse kapıldım. Önce çok güzel bir alaturka albüm yapıp hemen arkasından daha modern bir albüm yapmayı düşünüyorum.

Beş kilo verdiğinizi öğrendim. Formunuzu neye borçlusunuz?
Uzun zamandır pilates yapıyorum. Bu beş kiloyu da bir ayda verdim. Şeker ve unlu gıdaları kestim. Ben çikolatayı, tatlıları çok seviyorum. Kilo vermek için tüm sevgililerimden vazgeçtim. En sevdiğim şey çikolataya veda edemedim ama... (Gülüyor)