Zeki Müren'in 34 yıllık röportajı

Zeki Müren, 34 yıl önce yapılan röportajda birçok konuda samimi açıklamalar yapıyor

 
Zeki Mü ; ren ' le Mü ; ren rö ; portajda , Elvis Presley ve Liberace ' yi taklit ettiği iddiaları başta olmak ü ; zere birç ; ok konuda samimi aç ; ıklamalar yapıyor

Tü ; rk sanatmü ; ziğinin unutulmaz ismi , Tü ; rkiye ' nin sanat gü ; neşi Zeki Mü ; ren ' in 1976 yılında Londra ' da BBC Tü ; rkç ; e Radyosu ' nda spiker Sabih Aykoler ile yaptığı rö ; portajın kaydı , 34 yıl sonra BBC Tü ; rkç ; e ' nin sitesine konuldu . http : //www . bbc . co . uk/- turkce/multimedya/ 2009/11/091115_anni_ ses_aykolermuren . shtml adresindeki radyo kaydında Mü ; ren , kendisi ve tarzıyla ilgili ilginç ; aç ; ıklamalarda bulunuyor . Elvis Presley ve Liberace ' yi taklit etmediğini sö ; yleyen Mü ; ren rö ; portajda , kendisinden yıllar sonra aynı kıyafeti giyen Liberace ' nin kendisini taklit ettiğini sö ; ylü ; yor . Kıyafetlerini kendi tasarladığını da belirten Mü ; ren , pop ile Tü ; rk sanat mü ; ziğinin ayrı olduğunu , asla oyun havası sö ; ylemeyeceğini de belirtiyor .

1956 ' da giydiğimi 60 ' lardan sonra Liberace giydi


S . A . : Giysileriniz ü ; zerinde durmam gerekiyor . Sanatınızdan sö ; z edildiği zaman ö ; ne sü ; rü ; lenlerden biri de giysileriniz ç ; ü ; nkü ; . . .

Z . M . : Ben 1955 yılında akademiyi birincilikle bitirdim . O zamandan bu zamana bü ; tü ; n giysilerimi , normal hayatımdakiler de dahil kendim ç ; iziyorum . Modellerini kendim ç ; iziyorum , renklerini kendim seç ; iyorum . Biraz yaradılış biraz da ona ilave edilen bir ekol meselesi oluyor . 1955 ' ten bu yana her sezon her şarkı iç ; in değişik anlam taşıyan kostü ; mler ç ; izdim ve giydim . Beğenildiğini gö ; rdü ; kç ; e de devam ettim . Ben smokinle de fantezi kostü ; mlerle de okuyorum . Eserine gö ; re seç ; iyorum bunları . Dü ; nyada bu benden daha sonraki yıllarda tatbik edildi . Bu da bana bahtiyarlık veriyor . Mesela Liberace ' yi bana benzetirler , giysi bakımından . Ben şu noktada &ldquo ; Hayır&rdquo ; diyorum . Benim 1956 ' da giydiğimi 60 ' lardan sonra Liberace giydi . Ruh benzerliği olabilir . Ben onu gö ; rdü ; ğü ; mde onu taklit etmedim , Elvis Presley ' i keza . Ben Tü ; rkiye ' de Edirne- ' den Ardahan ' a naç ; izane kendi halkıma hitap etme ç ; abasını gö ; sterdim . Gü ; n geldi , dü ; nkü ; gü ; nü ; yaşadık beraber

' Helva demesinide biliriz halva demesini de '

S . A . : Edirne ' den Ardahan ' a konserler verdiniz . Bu giysileriniz onların ü ; zerinde nasıl bir etki bırakıyor?

Z . M . : Mü ; s ettesir bırakıyor . Aksi zannediliyor fakat şö ; yle oluyor : Ben Anadolu ' nun ö ; z motiflerindende bazı pasajlar alıyorum ve tatbik ediyorum . Tü ; rk motifli kostü ; mlerim de var . Yerine gö ; re onları giyiyorum , yerine gö ; re daha fantezi kostü ; mler giyiyorum . Hatta konserde giymediğim bazı kostü ; mlerim var ki , onları da iç ; kili gazinolarda giyiyorum . Yani helvada diyoruz halvada diyoruz naç ; izane efendim . ( HABERTÜ ; RK )