RTÜK'ten Recep İvedik'e ceza

RTÜK, Show TV'de yayınlanan 'Recep İvedik'i ''Gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlakî gelişimini zedeleyecek'' nitelikte buldu.


RTÜK, Show TV'de yayınlanan ''Recep İvedik 2'' adlı filmin, ''Gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlakî gelişimini zedeleyecek türden'' olduğuna karar verdi. Sanatçı Şahan Gökbakan'ın kullandığı ''Dingil, salak, hıyar, şişko'' gibi sözcükler nedeniyle, program durdurma cezası verilmesi için, kanaldan savunma istenmesi kararlaştırıldı.

Gazeteport'un edindiği bilgiye göre RTÜK'ün son toplantısında alınan bu karara, Başkan Davut Dursun ile üyeler Esat Çıplak ve Mehmet Dadak karşı çıktı. Başkan Davut Dursun, ''Recep İvedik karakterinin kullandığı ifadeler, çocuk ve gençlerin olumsuz etkileneceği boyutta değildir. Yayıncı kuruluş da bu ifadeleri ses efekti ile engelleyip, sorumlu bir yayıncılık anlayışıyla hareket etmiştir'' dedi. Dursun cezaya gerek olmadığını belirtti.

''TÜRKÇEYİ BOZUYOR''


Üyelerden Esat Çıplak ise, kanala farklı maddeden ceza verilmesini istedi ve ''Filmde, hayvan herif, Ulan gay misin, Dingil, geri zekalı, salak, hıyar gibi ifadeler yer almaktadır'' dedi. Çıplak kanala, ''Türkçenin; özellikleri ve kuralları bozulmadan konuşma dili olarak kullanılması'' maddesini ihlalden ceza verilmesini önerdi.

Mehmet Dadak da ''Recep İvedik filmde, cimri şişko, bencil, pislik diye hitap etmektedir. Çocuk izleyici kitlesinin erken saate yayınlanan Recep İvedik karakteriyle kendisini özdeştirip, davranış ve kullandığı ifadeleri taklit edebileceği düşünülmektedir. Filmdeki ifadelerin Türkçenin kurallarına ve özelliklerine aykırı olduğu maddesini ihlal ettiği görülmektedir'' dedi.(Mynet)