Sanatçıların festival tarifesi

Ekonomik krize önlem olarak iki yıldır yapılmayan festivaller bu yıl yine başladı. Festivaller en çok sanatçının yüzünü güldürdü.


Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan müzakereler sonucu, son iki yıldır, ekonomik krizde önlem olarak belediyelerce durdurulan festival kutlamaları yeniden başlıyor. IMF ile anlaşma yapılmayınca festival coşkusu yeniden canlanmaya başladı. Festivallerin bu yıl yeniden hayata geçecek olması şarkıcı piyasasını hareketlendirdi. Sanatçıların menajerleri, belediyelerden gelen taleplere yetişebilmek ve mümkün olduğu kadar çok festivalle iş bağlantısı kurabilmek için yoğun bir çalışma temposu içine girmiş durumdalar. İl, ilçe ve belde belediyelerin organize ettiği bu konserler vatandaşa ücretsiz olduğu için, sanatçılar normalden daha düşük tarifeyle çalışıyorlar.

HALK MEMNUN

Özellikle Anadolu'nun ücra köşelerinde vatandaşların ünlü sanatçılarla buluşmasınrı sağlayıp, halkın yüzünü güldüren festivaller, baharın bol müzik ve eğlenceli geçeceğinin habercisi gibi görünüyor. Türkiye'de belediyeler her yıl yaklaşık 2 bin 300 adet şenlik ve festival düzenliyor. Hemen her festivalde birden fazla sanatçı sahne alırken, bu etkinliklere yöresel şarkıcı ve türkücülerin yanı sıra Türkiye'nin en ünlü sanatçıları da davet ediliyor. Festival ve şenlikler için belediyeler ciddi paralar harcasa da bu organizasyon ciddi bir istihdem sağlıyor. Sadece ünlü sanatçılar değil, bu festivallerde görev alan birçok sektörden insan iş yapma olanağı buluyor. Öncelikle esnaf ve bu organizasyonların altyapı çalışmalarında görev alanlar olmak üzere saz ekipleri, ışıkçılar, ses teknisyenleri, marangozlar gibi birçok sektörün festivaller sayesinde iş yaptığı da bir gerçek olarak göze çarpıyor.

HALUK ŞENTÜRK: SEKTÖRE HAREKET GELDİ

Hadise, Demet Akalın, Bengü ve Gülşen gibi sanatçıların menajerliğini yapan Şentürk, "Belediye festivalleri bu yıl yüzümüzü güldürdü. Hadise ve Gülşen'in konser programı şuanda çok iyi. Eski fiyatları uyguluyoruz. Sektöre hareket geldi. Sadece bu işten sanatçı para kazanmıyor. Müzisyen, sesçi, ışıkçı, orkestra, tesisatçı gibi binlerce kişi bu piyasadan ekmek yiyor" diye konuştu.

EYÜP KANAT: NORMALİN ALTINDA FİYATLA GİDİYORUZ

İbrahim Tatlıses'in Menajeri Eyüp Kanat, "Festivallere gitmeye başladık bile" derken, Taleplerden dolayı başlarını kaşıyacak vakit bile bulamadıklarını belirtti. Kanat, "Belediyelere normalin altında fiyatla gidiyoruz. Kamuya hizmet yaptıkları, konserleri halka ücretsiz yaptıkları için daha uygun rakamlara sahne alıyoruz" diyerek memnuniyetini dile getrdi.

CUMALİ TAYFUR: TÜM SANATÇILAR FEDAKARLIK YAPIYOR


Ferdi Tayfur'un menajeri Cumali Tayfur, "Ferdi Bey 21 Mayıs'ta Silifke Kültür Şenlikleri'nde sahne alacak. Bu sene konser programız yoğun. Fakat hiçbir şey eskisi gibi değil. Tüm sanatçılar fiyatlarında fedakarlık yapıyor. Mecburen böyle çünkü krizden yeni çıkıyoruz. Sanatçıların en büyük gelir kaynakları da konserler. Çünkü eskisi gibi albüm satışları olmuyor. Festivallerde Ferdi Tayfur'un üstüne seyirci toplayacak sanatçı yok" diyor.

HANGİ SANATÇI KAÇ PARA ALIYOR

İbrahim Tatlıses : 80 Bin TL

Sibel Can : 60 Bin TL

Seda Sayan : 60 Bin TL

Hadise : 50 Bin TL

Ferdi Tayfur : 40 Bin TL

Funda Arar : 40 Bin TL

Demet : 35 Bin TL

Gülşen : 35 Bin TL

İzzet Yıldızhan : 30 Bin TL

Kibariye : 30 Bin TL

Safiye Soyman : 25 Bin

Bengü : 25 Bin TL

Ziynet Sali : 25 Bin TL

Midye-Balık festivali bile var

Ülkemizde belediyeler her yıl yaklaşık 2 bin 300 farklı şenlik ve festiva düzenliyor. Bunlar arasında; Midye Balık Festivali (İstanbul), Tuz ve Kavun Festivali (Ankara), Kırmızı Biber Festivali (Gaziantep), Hamsi Festivali (Zonguldak), İnek Festivali (İstanbul), Ayran Festivali (Antalya), Baston Festivali (Zonguldak), Amazon Festivali (Samsun), ve Flamingo-Yumurta Festivali (Afyon) gibi ilginç festivaller yer alıyor.