Ferzan Özpetek:Tabular yıkılsın artık

Eşcinselliğin ön planda olduğu yeni filmi “Serseri Mayınlar”ın galasını Gaziantep'te yapan Ferzan Özpetek, “İki adamın uyuduğu ya da öpüştüğü sahneleri kesebilirdim ama artık birilerinin bir şeyler yapması, bazı tabuları yıkması gerek” diye konuştu.

  Ferzan Ö ; zpetek ' in ç ; ekimlerini ıtalya ' nın &ldquo ; ç ; izme topuğundaki&rdquo ; doğa , tarih ve mimari aç ; ıdan en zengin kentlerinden Lecce ' de yaptığı son filmi &ldquo ; Serseri Mayınlar&rdquo ; , yine herkesin kendine yakın bir karakter bulabileceği bir film olmuş .

50 yıldır makarna ü ; reticiliği yapan , geleneksel ve ahlaki kalıpların dışına ç ; ıkmayan bir ailenin ö ; ykü ; sü ; var bu kez karşımızda . Ailenin iki oğlu , ü ; zerlerindeki baskıyla yaşamaktan bunalıp sınırların dışına ç ; ıkarak babalarına yıllardır sakladıkları her şeyi itiraf ederler . Tabii bu durum ister istemez ailede bir krize neden olur .

Filmden ç ; ıkan izleyiciler &ldquo ; Tü ; rk aile yapısında da bö ; yle durumlar ç ; ok fazla yaşanıyor . Bu film sayesinde ç ; ocuk ve anne-baba arasındaki ilişkiler daha aç ; ık hale gelebilir&rdquo ; diyor .

Ö ; zpetek ise bu durum iç ; in &ldquo ; Film , her ne kadar eşcinsellikle ö ; ne ç ; ıksa da asıl ö ; nemli konu anne ya da babanın ç ; ocuğuna nasıl davrandığı . ' Benim ç ; ocuğum ç ; ö ; pç ; ü ; lü ; k yapmak istiyorsa yapsın , yeter ki mutlu olsun ' denmeli . Ç ; ocuğun neyi sevip , neyi yapmayacağına karışmak yerine , mutlu olup olmadığını sorgulamalılar . &rdquo ;

Gaziantep geleneklere , tabulara bağlı bir şehir . Eşcinsellik konusunun ö ; n planda olduğu &ldquo ; Serseri Mayınlar&rdquo ; ın galasını burada yapmaya karar verirken ç ; elişkileriniz oldu mu?

- İç ; ten davranıp , her şeyi ortaya koyduğunuzda seyirci bunu ç ; ok iyi anlıyor . Beğenmediği , yadırgadığı bir şeye bile saygı gö ; steriyor , anlayışlı davranıyor . Ayrıca aşk ve sevgi her şeyi aşar . Filmde de bunu gö ; rü ; yoruz . ıki adamın uyuduğu ya da ö ; pü ; ştü ; ğü ; sahneleri kesebilirdim , benim iç ; in hiç ; bir şey değişmezdi . Daha fazla seyirci bile gelebilirdi . Ama artık birilerinin bir şeyler yapması , bazı tabuları yıkması gerek . Bunun iç ; in hayatımda her zaman kararlarımın , yaşantımın arkasında durmaktan hoşlandım . Her şeyi gizlersem rahat uyuyamam . Dolambaç ; lı bir hayata gerek yok . Sinemam da bunu yansıtıyor .

Filmdeki anne arkadaşına , eşcinselliğin tedavi edilebilir bir şey olup olmadığını soruyor . Gü ; ndemde de bö ; yle bir konu var . Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ' ın &ldquo ; Eşcinsellik hastalıktır&rdquo ; aç ; ıklamasına ne diyorsunuz?

- &ldquo ; 10 aspirinle geç ; iyor&rdquo ; desem . . . Aslında bu pek ç ; ok insanın canını yakan bir konu . Bir sü ; rü ; kişi bundan dolayı hayatını mahvediyor . Her şeyi kalıba sokmaya ne gerek var? Bir gü ; n ö ; yle bir dü ; nya olsa ki , gay ' lerin ya da lezbiyenlerin kulü ; pleri ayrı olmasa . . . Bunun iç ; in 360 derece aç ; ık olmak lazım . Belirli kutulara girmek hayata ihanet gibi geliyor bana . Ama gazeteler tarafından ben de hep kutulara sokuluyorum .

KİLİSE EŞCİNSELLİĞE ' TERCİH ' DİYOR

İtalya ' da da aynı ö ; nyargı var yani . . .

- Mesela ıtalya ' da kilise bunu &ldquo ; tercih&rdquo ; olarak adlandırıyor . Halbuki filmde benim anlatmak istediğim &ldquo ; tercih&rdquo ; değil . ınsan ya ö ; yledir , ya bö ; yle . Bu tercih edilmez . Ama kilise tercih olarak adlandırarak , &ldquo ; Bunu tercih etme&rdquo ; diyebiliyor . Tanrı bö ; yle yaratmışsa seni , kabul etmek zorunda kalacağını biliyor .

Filmde nasıl yaklaştınız bu konuya?

- Aslında konuyla biraz eğlenmiş oldum . Babanın , oğlunun gay olduğunu ö ; ğrendikten sonra aşırı derecede ağlaması ve bunalıma girmesi beni ç ; ok eğlendirdi . Bir de tabii sokakta dolaşırken sü ; rekli gü ; lerek ç ; evredekilere ruh halinin bozuk olduğunu belli etmemeye ç ; alışması da ç ; ok komikti . Ama bir o kadar da gerç ; ekti . Ç ; ü ; nkü ; filmi ç ; ektiğim Lecce , aslında ıtalya ' nın en ilerici kesimlerinden biri . Yine de o bö ; lgede bir erkeğin babasına gay olduğunu sö ; ylediğinde nasıl tepki alacağını araştırdım . Burada bile &ldquo ; Ç ; ocuk sö ; yledikten 30 dakika iç ; inde bü ; tü ; n şehir biliyor olur&rdquo ; dediler . Kimse kimsenin yü ; zü ; ne karşı bir şey sö ; ylemiyor . Babanın paranoyaklığı da buradan geliyor .

İTALYA ' DA DA KAPILAR YÜ ; ZÜ ; ME KAPANIYOR


Tü ; rkiye ' de de insanlar ç ; evrelerinin ne dü ; şü ; neceğini ö ; nceden kestirip ona gö ; re kaygıyla hareket etmiyor mu zaten . . .

- Evet , ne yazık ki ö ; yle . Ama karda iz bırakmak iç ; in başkasının izinden yü ; rü ; nmemeli . Sanmayın ki ıtalya ' da yaşarken her şey kolay oluyor . Pek ç ; ok yerde zorluk yaşıyorum , kapılar yü ; zü ; me kapanıyor . Ö ; rneğin ıtalya ' da Tü ; rk bir yö ; netmem olmam da zorluk getiriyor . Yaptığım her işte başkalarından daha fazla efor harcamam gerekiyor .

İtalya ' yla ü ; lkemiz arasında benzerlikler var mı erkek ç ; ocuğa verilen değer arasında?

- Erkek ç ; ocuk her yerde ö ; nemli . Kadınlara karşı da her tarafta sessiz , derinden bir ayrımcılık var . Bu yü ; zden ben filmlerimde kadınları ö ; ne ç ; ıkarıyorum . Hayatta ırkç ; ı olduğum tek bir konu var ; o da kadın-erkek ilişkisi . Her zaman kadınların daha ü ; stü ; n olduğuna inanıyorum hayata karşı . Ç ; ü ; nkü ; aynı işyerinde , aynı ö ; zelliklere sahip kadınla erkek arasından erkek ç ; ok daha ç ; abuk yü ; kseliyor . Ama bunun kadına sağladığı avantajlar da var . Ö ; rneğin bir kadın her zaman daha hazırlıklı , detaycı olur . Siz farkında olmadan pek ç ; ok şeyi idare etmeyi başarır .

BABAM İÇ ; İN SİRKTE Ç ; ALIŞAN AKROBAT GİBİYDİM


ınsan ister istemez ailesinin hoşuna gitmek iç ; in bir şeyler yapıyor . Onların onayını alma , kendini kanıtlama hissi hiç ; bitmiyor . Sanırım bu 80 yaşına kadar devam edecek . &ldquo ; Hamam&rdquo ; filmini yaparken babam durumdan memnundu ama yine de onun iç ; in &ldquo ; Sirkte ç ; alışan akrobat&rdquo ; gibiydim . Ç ; ü ; nkü ; diğer kardeşler mü ; hendislik gibi işlerde ç ; alışıyordu . Bir gü ; n bana telefon aç ; tı . Mezun olduğu Haydarpaşa Lisesi ' nden arkadaşlarıyla yemeğe gitmiş . Orada &ldquo ; Sen Ferzan Ö ; zpetek ' in nesi oluyorsun&rdquo ; demişler . &ldquo ; Babası oluyorum&rdquo ; deyince filmin ne kadar gü ; zel olduğundan bahsetmişler , beni ö ; vmü ; şler . Bunun ü ; zerine hemen beni aramış . . .

SENARYO GERÇ ; EK HİKAYEDEN Ç ; IKTI

Altı yıl ö ; nce New York ' ta bir arkadaşımla buluştum . Ailesiyle sıkıntısı vardı . &ldquo ; Ağabeyimin de gay olduğunu biliyordum ama ailemize pat diye sö ; ylemesi her şeyi altü ; st etti . şimdi annem ' iyi ki sen varsın ' diyor . Bü ; yü ; k bir sorumluluk altındayım&rdquo ; diye anlatmıştı . O sırada aslında ç ; evremdeki pek ç ; ok kardeşin eşcinsel olduğunu fark ettim . Ü ; ç ; yıl sonra da bu konu ü ; zerine kafa yorup genişletmeye karar verdim . Yaşımdan dolayı hayata daha farklı bakmaya başlamıştım . Belki de bu sayede hiç ; bir şeye aldırmadan , eğlenerek yaptım bu sefer filmi .

İLK SEZEN AKSU İZLEDİ

Yaşamın tamamını anlatan , her kesimden izleyicinin kendini bulabileceği bir film yapmayı ç ; ok istiyordum . Bunun ilk olumlu geri dö ; nü ; şü ; nü ; Sezen Aksu ' dan aldım . şarkısını koyduğum sahneyi gö ; rmesi ve filmi izlemesi iç ; in iki ay ö ; nce buluştuk . Ve şimdiye kadarki en iyi seyircim oldu . Kahkahalar atıp ardından hü ; ngü ; r hü ; ngü ; r ağlaması aslında tam da istediğim şeydi . Sonunda da bir sü ; re konuşamadı ve &ldquo ; Bak neler olacak bu filmle . Ç ; ü ; nkü ; hayatı tamamıyla anlatıyorsun&rdquo ; dedi . Yani tam da istediğim şeyi sö ; yledi . Bir diğer hoşuna giden şeyse oyuncuların , şarkıyı anlamasalar da onun şarkısıyla gö ; zlerinin dolması oldu .

GÜ ; ZİN HANIM ' A HIRSIZ GİRMİŞ

Filmdeki ilginç ; karakterlerden biri olan hala , ç ; ocukluğumda ç ; evremdeki kadınlardan oluştu diyebilirim . 7 yaşında Kalamış ' ta otururken yan bahç ; emizde Gü ; zin Teyze yaşardı . Geceleri &ldquo ; Hırsız var&rdquo ; diye sesi duyulurdu . Ertesi sabah temizlikç ; i Hafize Hanım , anneme &ldquo ; Bu gece yine Gü ; zin Hanım ' a hırsız girdi&rdquo ; derdi ve konu orada kapanırdı . Ben de hiç ; bir şey anlamazdım . Yıllar sonra , Gü ; zin Teyze ' nin aslında bir sevgilisi olduğunu ve adam gecenin bir yarısı evinden ç ; ıktığında laf olmasın diye &ldquo ; Hırsız var&rdquo ; diye bağırdığını ö ; ğrendim . Bir de iç ; ki iç ; meyi seven Handan Teyze vardı . Bize geldiğinde annem iç ; kinin yerini kesinlikle gö ; stermemem gerektiğini sö ; ylerdi . O da bunu bildiğinden ö ; ksü ; rü ; ğü ; varmış gibi yapıp &ldquo ; Evde cinzano var mı&rdquo ; diye sorardı . Ben de hemen getirirdim . Filmdeki halada da bunlar var .

SAÇ ; INI KESMESEK MANTAR GİBİYDİ


Başroldeki oyunculardan Riccardo Scamarcio ' nun ( Tommaso ) saç ; ları lü ; le lü ; le ve uzundu . Seyirci onu sevsin , ne kadar sevimli ç ; ocuk desin istiyordum . O ise uzun saç ; ları ve sert bakışlarıyla bir havalardaydı . Hemen saç ; larını dü ; zleştirip kestirttim . Ama biraz daha kesilmeliydi , yine de pek bir şey demesin diye ç ; ekimlere başladık . Ü ; ç ; ü ; ncü ; gü ; n dayanamadım , ç ; ü ; nkü ; mantara benziyordu . Sabah erkenden uykulu bir halde ç ; ekime geldiğinde daha da kestirttim . Kendine geldiğinde saç ; ları ç ; oktan gitmişti . ılk iki gü ; nkü ; ç ; ekimleri yeniden yaptık . Bana &ldquo ; Setten ayrılıyorum artık&rdquo ; diye ç ; ok bağırdı ama filmi gö ; rü ; nce o da beğendi . Kız da uzun saç ; lıydı , ç ; ocukluğundan beri ö ; yleymiş . Onunkini de ağlamaklı bir haldeyken kestik .

TUTMAYAN ŞARKI POPÜ ; LER OLDU

Filmin mü ; zikleri iç ; in bir potpori yapacaktım . Bunun iç ; in 150 tane şarkı gö ; nderdiler . Bir pazar gü ; nü ; otelde hepsini arka arkaya sıralayıp dinlerken 50 Mila ' yı ( 50 Bin ) keşfettim . şirket bu şarkının sekiz ay ö ; nce ç ; ıkıp hiç ; tutmadığını sö ; yledi . Ama şimdi şarkı ıtalya ' da o kadar popü ; ler ki , sö ; yleyen Nina Zilli benimle karşılaştığında ö ; nü ; mde diz ç ; ö ; kecek gibi oluyor . şarkı eğlenceli gibi duyulsa da aslında kızın 50 bin gö ; zyaşı dö ; ktü ; ğü ; nü ; anlatıyor .

Kaynak : Hü ; rriyet