Eurovision sunucusu Bülent Özveren Manga için ne dedi?

Eurovision Şarkı Yarışması'nın sunucu duayeni Bülent Özveren Manga 2010 Eurovision için Akşam Gazetesi'ne konuştu.

  Eurovision Şarkı Yarışması ' nın ü ; lkemizdeki 35 yıllık tarihine bire bir tanıklık eden ve aynı zamanda uzun dö ; nemdir sunuculuğunu yapan Bü ; lent Ö ; zveren Manga ' nın ' We Could Be The Same ' şarkısını ve 2010 Eurovision ' da kazanma şansını değerlendirdi .

Avrupa , ' We Could Be The Same ' adlı şarkıyı ç ; ok sevecek . İlk 5 ' te yer alırız . Ancak Manga ' nın ' altında ' şarkılar varsa , birinciliğe gidebiliriz . Bizim ayarımızda 10 şarkı olursa durum kritik demektir . Oylamada ilk 3 ü ; lke bizi pas geç ; erse ilk 5 ' e de giremeyiz . Bir kriterim daha var ; ilk prova yapıldıktan sonra basın toplantısına gireriz . Salonun ne kadar kalabalık olduğuna bakarım . Sertab Erener ' in birinci olduğu yıl ayakta duracak yer yoktu .

- Size ' Eurovision Gurusu ' diyebilir miyiz Bü ; lent Bey?

Benim iç ; in hiç ; bir sakıncası yok . 31 Tem-muz 1965 ' de TRT ' de gö ; reve başladım . O gü ; nden bu gü ; ne iftiharla andığım ç ; ok ö ; nemli projeleri gerç ; ekleştirdim . Eurovision da bunlardan bir tanesi . Ama sadece bununla ö ; ne ç ; ıkmak pek hoşuma gitmiyor . Tü ; rkiye radyolarının ilk canlı yayını başlatmış , yaptığı yarışma programlarıyla CNN International ' da ekrana gelmiş adamım .

- 35 yıllık Eurovision tecrü ; beniz var . Manga hakkında neler dü ; şü ; nü ; -
yorsunuz?

Merak ediyorum Manga ne yapacak? Perkü ; syon ç ; alacak , bateri ç ; alacak . Bunun yanında 3 gitarcı ve solistleri var . Bir de DJ ' leri varmış . 6 tane durdukları yerde kalmaya mahkum genç ; adam! Şarkının ortasındaki 30 saniyelik bö ; lü ; mde bir kadın modern dans yapsa şık olmaz mı? Daha ç ; ocuklarla konuşmadım bunu . . .

- Birincilik iç ; in şans veriyor musunuz?

İlk 5 ' te yer alırız . Eğer Manga ' nın şarkısının ' altında ' şarkılar varsa , birinciliğe gidebiliriz . Manga ayarında 10 şarkı olursa durum kritik demektir . Finale ç ; ıkarız , ondan bir endişem yok . Yarı finalde Avrupa ' daki Tü ; rkler bizi finale taşıyor . Oylama sırasında ilk 3 ü ; lke bizi pas geç ; erse ilk 5 ' e de giremeyiz . Bir kriterim daha var , bu hiç ; şaşmadı : İlk ö ; zel provanızı yaptıktan sonra basın toplantısına girersiniz . O toplantılarda salona bakarım . 1997 ' de salona bir girdim , neredeyse doluydu , ü ; ç ; ü ; ncü ; olduk . 2003 ' de ayakta duracak yer yoktu . Toplantı bitince , ' Birinciliğe gidiyoruz ' dedim ve olduk .

29 MAYIS ' TA ' AYNI OLABİLİRDİK '

29 Mayıs gecesi Norveç ; ' in başkenti Oslo ' da gerç ; ekleşecek 52 . Eurovision Şarkı Yarışması ' nda Tü ; rkiye ' yi temsil edecek olan Manga , ' We Could Be The Same ' ( Aynı Olabilirdik ) adlı şarkıyı seslendirecek .

Abba ' dan sonra ritm değişti

- Eurovision maceranız nasıl başladı?

1956 ' da ilk kez yapılan Eurovision , Tü ; rkiye ' de 1968 ' te yayınlanmaya başladı . 1974 ' te Abba ' nın birinci olduğu sene TRT bazı elemanlarını yarışmayı izlemeye gö ; ndermiş . Aynı tarihlerde ben de TRT ' ye ' Yarışma Tü ; rkiye ' de de yapılsın ' ö ; nerisinde bulundum . 1975 ' te Eurovision ' a yapımcı olarak katıldım . Ama sunuculuk tarafım da olduğu iç ; in hem yapımcı hem sunucu oldum .

- Eurovision ' un 54 yıllık tarihini nasıl ö ; zetlersiniz?

55 yıllık Eurovision tarihini 3 ' e ayırıyorum . 1956 ' dan 1974 ' e kadar Fransa , Hollanda , İngiltere ve Lü ; ksemburg ' un hakim olduğu ve romantik şarkıların hü ; kü ; m sü ; rdü ; ğü ; bir dö ; nemdi . Abba ' nın birinciliğiyle ritim değişti , geri planda bü ; yü ; k orkestralar vardı . 1996 ' ya kadar bu dö ; nem sü ; rdü ; . Ü ; ç ; ü ; ncü ; dö ; nemde pahalı orkestralara veda edildi , playback başladı ve şov ö ; n plana ç ; ıktı . Birinci olduğumuz yılı hatırlayın mü ; kemmel bir koreografi vardı .

TURKEY TWELVE POINTS!

- Ö ; yle bir ses tonunuz var ki , sohbet sırasında bile , ' Turkey twelve points ' diyeceksiniz sanıyor insan . Ses tonunuzun yarışmayla bü ; tü ; nleştiğini sö ; yleyebilir miyiz?
Evet bö ; yle bir durum var . Allah vergisi olarak ' eee ' lemeden konuşurum . Dü ; zgü ; n Tü ; rkç ; e konuşurum . Yabancı kelime kullanmam . 4 kelimelik bir sloganım var ; Ben Tü ; rk ' ü ; m , Tü ; rkç ; e konuşurum . Sö ; ylediklerimi atom mü ; hendisi de anlar , ilkokula başlayan ç ; ocuk da . Bildiğim yabancı diller bana yeter . Ama konuşurken kullanmam .

TRT ' nin tek reyting birinciliği Eurovision

- Tü ; rkiye ' de Eurovision biraz kü ; ç ; ü ; mseniyor mu?

En eski mü ; zik yarışması İtalya San Remo ' dadır . Genç ; liğimizin şarkıları oradan ç ; ıkmıştır . Şu anda can ç ; ekişiyor . Bir ' Sopot ' yarışması vardı Polonya ' da . Popü ; lerdi ama bitti gitti . Yunanistan ' da ' Apollon ' diye bir yarışma vardı . Tü ; rkiye ' den Ajda Pekkan gitmişti . Ne oldu , o da bitti . Bulgaristan ' da ' Altın Org ' vardı o da artık yok . Şu anda Avrupa ' da hatta dü ; nyada devam eden en popü ; ler şarkı yarışması ' Eurovision ' dur . Bu bir gerç ; ek . Sevip sevmeseniz de bu gerç ; eği değiştiremezsiniz . Tu kakalık bir durum yok . Bu bir yarışma . TRT yayınlamak zorunda ç ; ü ; nkü ; resmi kanal o . Geç ; en yıl TRT ' nin tek reyting birinciliği Eurovision yarışmasına ait .
Hani Tü ; rk halkı seyretmiyordu!

- Birinci olduğumuz yıl neler hissetiniz?

Ç ; ok heyecanlı bir oylamaydı . Tü ; rkiye , Belç ; ika ve Rusya oynuyoruz . Son ü ; lke Slovenya oyluyor . Heyecanla bekliyoruz . Yü ; ksek puan vermesi lazım . Benim naklen yayın kabinime bir Tü ; rk bayrağı yapıştırırım ki insanlar Tü ; rk yayınının oradan yapıldığını gö ; rsü ; n . Ö ; nü ; mdeki platformda 400-500 kişi var . Slovenya ' Turkey 10 points ' dediği anda ayağa fırladım ve ' Tü ; rkiye birinci ' diye ilan ettim .

15 milyon dolarlık kontö ; rle her ü ; lkeden bize oy ç ; ıkar!

EUROVISION ' DA birinci olmamızı sağlayacak ç ; ok kolay bir yö ; ntem var . Devlet bazı adamları resmi olarak gö ; revlendirir . Pilot ü ; lkeler seç ; er . Telefon kontö ; rlerini alıp , işç ; ilerin eline verirsin , oy verdirirsin . Bö ; ylece Tü ; rkiye ' ye her ü ; lkeden oy ç ; ıkar . Bu iş 10-15 milyon dolara patlar . Eurovision birinciliği bu parayı amorte eder . Gayet basit , bir karar ve mekanizma gerekiyor . Tü ; rk halkı mutlu olacak sonuç ; ta . Birinci olmamız demek Tü ; rkiye ' de insanların sokağa dö ; kü ; lmesi demek . Tü ; rkiye ' de insanların buna ihtiyacı var .
İŞTE PROGRAMDA YAŞANAN O RENKLİ ANLAR VİDEO İZLE

maNga ile ilgili tü ; m haber ve videolara ulaşmak iç ; in tıklayınız

Manga ' nın Eurovision şarkısı iç ; in tıklayınız