Yonca Evcimik: 90'ların ruhunu harmanladık

Yeni albümüyle müziğe geri dönen Yonca Evcimik, "Doksanların ruhunu bugünün müziği ile harmanladık" dedi.

Türk pop müziğinin önemli isimlerinden olan Yonca Evcimik yeni Albümü 15. ile müzik piyasasına dönüş yaptı. Türkiye’de ilkleri yapan Evcimik pop müziğe bakışını ve albümünü HT Magazin’e anlattı.

■ Yeni albüm çalışmalarına ne zaman başladınız?


Aslında bu albümdeki şarkıların 4/3’ü iki buçuk senedir benim cebimdeydi.'Single mı yapsak maksi single mı yapsak?’ diye düşündüğüm bir dönemde hayvan hakları ile ilgili Başbakan’ımızla buluştuk. Onun yol alacağını anladığımda da albüm çalışmalarını rafa kaldırdım ve yasa çalışmalarına başladım. Şubat ayında Aykut Gürel’le buluştuk, o bana şarkılarını dinletti, ben ona elimdeki şarkıları dinlettiğimde 10 tane şarkı olmuştu.

■ Bu 15 albüm içinde sizin için yeri farklı olan var mı?

Hiçbirini birbirinden ayırt etmem ama'Abone’nin yeri başka. Çünkü benim müzik piyasasıyla ilk tanışmam. 2.800.000 küsurlü bir resmi satış rakamı var. Bir o kadar da korsanının olduğu düşünüldüğünde kırılması zor bir rakam.

■ Albüm çıktıktan sonra nasıl tepkiler aldınız?


İçime sinen, beni anlatan bir albüm oldu. Müziğin duayenleri, gazeteciler ve radyoculardan çok güzel tepkiler aldık. Bu da bizim doğru bir iş yaptığımızın göstergesi. Hem bana yakışan, hem günümüze yakışan hem de pop müziğe başka bir kapı açan bir albüm olduğundan bahsediyorlar. Doksanların ruhunu bugünün müziği ile harmanladık.

■ Sezen Aksu, “Bu albüm Yonca’nın yeni döneminin başlangıcı” dedi. Ne gibi farklılıklarla sevenlerinizle buluşuyorsunuz?

Bana dedi ki, “Ne kadar enteresan ki bundan 24 yıl önce de sen yapmıştın yine sen yapıyorsun”, onun gibi bir ozandan bu sözleri duymak çok güzel.

■ Türk popunda ilkleri hep sizden görüyoruz. Bunu nasıl yapıyorsunuz?

Bu araştırılıp düşünülerek yapılacak bir şey değil. Bu benim dünya görüşüm ve vizyonumla ilgili bir şey. Benim beğenilerim daha yurtdışı odaklı. Bir iş yapıyorsam beğenilerim doğrultusunda yapıyorum. Benim beğenilerim Türkiye için yenilik oluyor.

‘YARIŞMAKTAN HOŞLANMIYORUM’

■ Klip oldukça ilginç olmuş. Fikir kimden?

Klibi Nihat Odabaşı çekti. Benim araba kullandığım bir klip düşünüyordu ama ben araba kullanamıyorum. Onun da hevesini kırmak istemedim sonra aklıma Burcu geldi. Burcu Çetinkaya’ya klipten bahsettim, şarkıyı dinlettim ve çok hoşuna gitti. İstanbul’u çok iyi temsil edeceğimizi düşündü ve kabul etti. Sonunda şahane bir klip çıktı. Biz bu klipte hem benim için hem de bundan sonra klip yapacak olanlar için çıtayı çok yükselttik.

■ Bir dönem dans yarışmalarında jüri üyeliği yaptınız. Peki siz böyle bir yarışmaya katılır mıydınız?

Ben yarıştırılmaktan hoşlanmıyorum. Bana iki veya üç defa Eurovision teklifi geldi kabul etmedim. Yarışmacı olmam, anladığım konularda jüri olmayı tercih ederim.

■ Çılgın Bediş dizisinden sonra bir dizi projeniz olmadı. Bununla ilgili projeler var mı?

Bediş’ten sonra çok proje geldi ancak Bediş gibi kendime uygun bulamadım. 3-4 sene sürdü ancak hâlâ yayınlanıyor. Keşke telif hakları adam gibi çalışsaydı da biz de paramızı kazanıyor olsaydık. Televizyonlar, üzerinden yeterince kazanıyor.

‘YONCA OLARAK kapı açtım’

■ Hayvan haklarıyla yakından ilgileniyorsunuz. Bu ilgi hep var mıydı?


Ben kendimi bildim bileli hayvanları seviyorum. Hayvanlarımız çoğaldıkça onlarla empati yapmaya başlıyorsunuz ve daha fazla onları düşünüyorsunuz. Şu an 10 köpek 1 kedimiz var. Evde ve arabada, yürürken bile gözüm sürekli aşağılarda hayvanlara bakıyorum.

■ Sosyal sorumluluk projeleri için Yonca Evcimik isminin katkısı oldu mu?

Normal bir vatandaşın açamayacağı kapıları ben Yonca Evcimik olarak açtım. Ben hep bu sektördeyim, albüm yaptım, program da yaptım ama benim bu hayata gelmemdeki asıl amacım bu olamazdı. Bunu düşündüğümde hayvan haklarını buldum ve belki de bunun için ben Yonca Evcimik oldum.