‘14 Yıl Önce Fişimi Kendim Çektim'

“Bu Akşam Ölürüm” şarkısı hit oldu ama o dönem intiharların sebebi olarak gösterilince çok üzüldü ve kabuğuna çekildi. Uzun yıllardan sonra “Gümüş Teller” isimli albümüyle Murat Kekilli yeniden karşımızda...

Bu akşam ölürüm beni kimse tutamaz” diye bir şarkı söyledi ve zirveye çıktı. Ancak intiharı tetiklediği haberleri günlerce ana haber bültenlerine konu oldu. Kendi deyimiyle “Fişini çekti ve gitti”. Aradan geçen 14 yılda 4 albüm yaptı ama pek sesini duymadık Murat Kekilli 'nin. Şimdi “Gümüş Teller” adında, hayalini kurduğu albümüyle yeniden piyasada. Televizyonlarda dönen klibi beğenildi, şarkısı dillere düşecek gibi... Kekilli 'ye “Neredeydin” diye sorduk. Meğer İsbtanbul 'daymış...

14 yıldır neredeydiniz?
Ekranın önünde göremeyince “Dağlara çekildi, çadırda yaşıyor, köyüne döndü” dediler ama İstanbul 'daydım. Metropolde savaşın içindeydim ama anlatmadım. Verdiğim konserlerde, var olma savaşında hiç yalnızlık hissettirmediler, konserlerim doldu taştı. Halka şükranlarımı sunuyorum.

Artık internet var, şarkılarınız hâlâ dinleniyor mu?

Albüm satışlarında sıkıntı yaşamadım. Döneminin en çok satan albümlerini yaptım. İnsanlar “Neredeydin” diyor ama popüler kültürü takip edenler dışında beni sadakat ve sevgiyle takip eden müthiş bir kitle var.

Kimler takip ediyor sizi?
O yaşlarda yeni bebeği olan anneler “Çocuğum senin şarkılarında büyüdü” diyor. Çocuklarıyla dinliyorlar beni. İki kuşak arasında bağ kuruyorum.

'ŞATODA YAŞAMA ŞANSIM VARDI '

Bu arada 4 albüm yaptınız ama pek sesinizi duymadım. Ortada yokken bu hayran kitlesini nasıl korudunuz?

Konserlere gidip anlattım. Adana 'da kenar mahallede yetiştim, süt satardım, ilk takım elbisemi ortaokulda bitpazarından aldık. Zamanla kendimi yetiştirdim. Özümüzü reddetmememiz gerek. Bunları paylaştım. Surlar örüp bir “ şatoda yaşama şansım vardı. Önüme serildi bunlar. Hâlâ da kazanıyorum ama bunu iliklerime kadar paylaşmak doğru geldi. Rızkımı hüda veriyor, kula minnet eylemem. Eğilip bükülecek insan değilim. Bu sistemle barışık yaşayamadım.

Nasıl yani?
Medya dedi ki “Seni biz yarattık”. “Ben size rağmen geldim” dedim. İntiharları benim üstüme yıktınız. Beni karaladınız, küstürdünüz, katil ilan ettiniz, kliplerim yasaklandı, şarkılarım radyolarda çalınmadı. “Dizide oynamazsan eğer” diye tehdit ettiler. Parayla, mankenlerle ikna edilemedi Murat Kekilli... “Yılmaz Güney 'den beri gelmiş en iyi bakış” dediler, “Adana 'da herkes öyle bakıyor” dedim.

Dizi çekmediniz, boyun eğmediniz ama şimdi daha çok kazanabilir, daha popüler olabilirdiniz. Pişman mısınız?
Allah 'a şükür ki kula minnet etmedim. Yeni albümle birlikte selamlaşmalar başladı. Klibi, şarkıyı beğeniyorlar. Sisteme boyun eğmeden...

“Sistem” derken?
Genel kozmik sistemden bahsediyorum. Zamanlar eskimiyor, biz insanlığımızı kaybettik. Eskiden Anadolu 'nun bir köyünde bir koca, karısının âşığıyla kaçacağını anlayınca ayakkabısının içine para koymuş. Kadın kaçarken fark etmiş parayı. Kaçan karısının başına bir şey gelmesini istemeyecek kadar büyük bir aşk bu. O koca kim biliyor musunuz? Âşık Veysel. Bu sevdaları günümüzde de bulabilirsin.

Aşk değişmedi mi?
Ararsan bulursun. Ben varım hâlâ...

Veysel 'in yaptığını yapar mıydınız?
Bu göreceli bir şey. Bu duygulara sahip olmak isterim. Çok güzel bir ruh ve duruş. Aşkı yıpratmamak gerek.

Nasıl yıpranıyor aşk?
Sahip olarak mutlu olacağını zanneder insan ama olamaz. İnsan olmakla mutlu olunur. Bir şeyi rıza üzerine yapmalısın. Öbür türlü metaya dönüşür. Bedeni, gözleri güzel diye seversin ama ruhu sevilecek insanlar var.

'AŞKSIZ DEVRİM BİLE YAPILMAZ '

Aşk hayatı ne durumda, âşık mısınız?

Aşksız devrim bile olmaz, ben de âşığım.

Olay şarkınıza dönelim. “Bu Akşam Ölürüm” şans mıydı şanssızlık mı?
Büyük şanstı. Şarkıların intihar ettirme gücü yoktur ama hayata bağlama gücü var. İntihar sebebi olarak gösterdiler, kalbim kırıldı. Allah 'tan tabana yansımadı. Çok kötü davrandılar.

Küstünüz ve gittiniz...
Bir müddet kayboldum. “Bizi sensiz bırakmaya hakkın yok” diyerek beni ikna ettiler.

Yeni albümünüz Gülmüş Teller 'in kaderi nasıl olacak?
Yıllardır hayal ettiğim özgürlük albümüm bu. Patron yok, aracı yok..

'Ayda konser verene kadar devam '

Para kazanıyor musunuz, nasıl yaşıyorsunuz?

Ortalama yaşantının üzerine çıkmamak için özen gösterdim. Eşitlik ve sosyal paylaşım önemli. Konserlerden kazandım. Kameralardan geçmedi ama konserlere 10 binlerce kişi geldi ve samimiyetim onlara ulaştı.

Niye döndünüz peki?

Artık basın art niyetli değil. En barizi Reha Muhtar...

Küs müsünüz Muhtar 'a?
Küskün değilim. O dönem fişimi kendim çektim ve gittim. Zirveyi gördüm aşağı kendim indim. Şimdi Ağrı Dağı 'nın eteğindeyim, zirveye çıkıp yine fişimi çekeceğim. Sonra Himalayalar... Ayda konser verene kadar devam. Hayal etmek güzel. Sanat hayal eder bilim onu takip eder.