'Sevdaluk okuduğum en iyi senaryoya sahip'

Demet Akbağ, 'Sevdaluk'ta güçlü, tutuğunu koparan 'Adalet Hanım' ile hayranlarına yeni bir karakter izletecek

Show TV'de 11 Aralık'tan itibaren her hafta çarşamba günü yayınlanmaya başlayacak olan'Sevdaluk', Karadeniz'de yaşanan ama evrensel bir hikâyeyi izleyiciyle buluşturacak. BKM yapımı'Sevdaluk'un yönetmenliğini Yüksel Aksu yaparken Erdal Özyağcılar, Demet Akbağ, Devin Özgür Çınar, İbrahim Kendirci ve Zuhal Gencer Erkaya başrolleri paylaşıyorlar.

ERDAL ÖZYAĞCILAR PROJELEŞTİRDİ

Erdal Özyağcılar'ın iki yıl önce Nedim Hazar'ın'Vadi'adlı belgeselini çok beğenmesiyle televizyon dizisi olarak projelendirdiği'Sevdaluk'Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde çekiliyor.'Adalet Hanım'ı canlandıran Demek Akbağ,'Sevdaluk'un senaryosunun bugüne kadar okuduğu en iyi dizi senaryosu olduğunu söyledi. Çamlıhemşin'de tuttuğu bir eve yerleşen Akbağ,'Sevdaluk'ta rol almayı kabul etmesinin önemli nedenlerinden birinin de Erdal Özyağcılar olduğunu söyledi. Sanatçı, çok beğendiği bir oyuncu olduğunu belirttiği Özyağcılar'ı işine aşık bir çocuk olarak tanımladı.

'Adalet Hanım', nasıl bir karakterdir?
'Adalet Hanım', pansiyonu olan, başından fazla uzun sürmeyen bir evlilik geçmiş, eşinden boşandıktan sonra İstanbul'dan doğup büyüdüğü Çamlıhemşin'e dönmüş, çocuksuz yalnız, güçlü ve tuttuğunu koparan bir kadın.'Adalet Hanım'ile'Sevdaluk'un diğer baş karakteri'Ali İhsan'ile gençliklerinde birbirlerini sevdalanmışlar. Ne var ki bir yanlış anlamadan dolayı birbirlerine kızmışlar. Ki buranın insanı birbirine çabuk kızabiliyor.'Adalet Hanım'da o yanlış anlamanın ardından Çamlıhemşin'i terk etmiş. Zaten'Adalet Hanım'ile'Ali İhsan'arasında o terk etme üzerine sık sık diyaloglar geçiyor.

'Sevdaluk'ta yer almanızı sağlayan kriterler neler oldu?
Uzun zamandır karakterlerin ve hikâyelerin doğru kurulduğu bir senaryo okumamıştım. Mine Öztürk, bana fikrimi öğrenmek için senaryoyu gönderdi. Aramızda'Böyle bir projemiz var, bezimle olur musunuz?'şeklinde konuşma geçmedi. Senaryoyu sadece proje hakkında fikrimi almak için okuttu. Ben senaryoyu okuduktan sonra arayıp çok beğendiğimi söyleyince bana'Adalet Hanım'ı iyice okuyup okumadığımı sordu. Ben de'Adalet Hanım'ı iyice okuduğumu ve karakteri sevdiğimi söyledim. Bunun yanı sıra Erdal Özyağcılar ismi benim için cezbediciydi.

Daha önce birlikte çalışmış mıydınız?
Kendisini oyuncu olarak çok beğeniyorum. Ayrıca ne zaman karşılaşsak birbirimizle ne zaman çalışacağız şeklinde sohbetimiz olurdu. Sadece çok sevdiğim, fanatiği olduğum bir dizi olan'Elveda Rumeli'nin setini ziyaret ettiğimde beni konuk oyuncu yaptılar. Dizinin hikâyesine eklemede bulunarak beni kamera karşısına geçirmişlerdi. Erdal Bey ile tek çalışmamız odur. Ben senaryoyu beğenince Necati Akpınar'a giderek'Sevdaluk'un uzun zamandır okumadığım kadar güzel bir senaryoya sahip olduğunu söyledim. Necati de senaryoyu beğenince'Sen de beğendiysen gireriz bu işe'dedi.'Adalet Hanım'ı bir başka oyuncu canlandırsaydı da Erdal Özyağcılar ile Mine Öztürk BKM'ye gitselerdi Necati Akpınar'Sevdaluk'un yapımcılığını yine de yapardı. Çünkü hikâye gerçekten çok güzel. İşin içinde benim olmam Necati'nin projeye sadece daha rahat bakmasına neden oldu. Sonra hepimiz birbirimize danışarak teknik bir ekip kurduk. Çekimlerden önce oldukça özenli bir masa çalışması yaptık.

'HİÇ BİR SENARYOYU BU KADAR BEĞENMEDİM'

O halde kamera arkasıyla da oldukça ilgilisiniz..

Ona ilgi demeyelim. Yılların deneyimi olduğu için sağ olsun arkadaşlar fikirlerimi sorarlar, ben de söylerim. Elbette benim Erdal Özyağcılar kadar dizi kariyerim yok. Benim Erdal kadar drama çekmişliğim yok. Genellikle sit com projelerinde yer aldım. Daha çok Erdal Bey'in fikirlerinden yararlandık. Sonuç olarak ben durdum durdum, hiç bir senaryoyu beğenmedim en sonunda güzel bir işte yer aldım. Oğlum Ali'den dolayı özlem çekiyorum. Benim için'Sevdaluk'ta yer almanın tek büyük zorluğu Ali'den uzak olmam. Hatta Ali'nin orta sonu burada okumasını bile düşündük ama sonra çocuğun düzenini bozmama adına o fikrimizden vazgeçtik. Çünkü hep kendine ait bir düzeni var hem de bu yıl SBS sınavları var. Eşim Zafer Çika zaten işin içinde. Burada bir ev tuttuk, orayı kendi evim gibi düzenledim.

'Sevdaluk'sizde nasıl bir etki bıraktı?
Televizyona yaptığım işler arasında daha önce ilk bölümünü bu kadar merak ettiğim olmamıştı. Bizler'Sevdaluk'un bütün bölümlerini ilk bölüm titizliğinde çalışıyoruz. Montaj aşamasında görüntülere baktım, izleyicilerimiz gerçekten çok kaliteli görüntüler izleyecekler. Senaryonun ne kadar güzel olduğunu zaten anlattım. Ayrıca bu coğrafyayı ve buranın insanını çok sevdim. Turnelerde bu taraflara geldik ama Karadeniz'in bu kadar doğusunu hiç görmemiştim. Çamlıhemşin'i hep merak ederdim ama bir türlü gelememiştim. Şimdi burada yaşıyorum.

Televizyon projeleri sizin için çok mu özel olmalı?
Televizyon dizileri meşakkatli bir iş. Yoğun çalışılıyor, bir de İstanbul dışında olunca iş daha da zorlaşıyor. Bir proje o kadar cefaya değmeli.

Hani dizilerde para kazanmak için oynanır'şeklinde bir düşünce vardır ya..

Ben öyle düşünmüyorum. Tiyatro da sinema filmlerinde de oyunculuk yapılıyor. Bir oyuncu televizyon dizisi diye işini daha mı özensiz yapıyor? Ben izleyiciyle hangi mecrada buluşuyorsam oyunculuğumu aynı şekilde sergilerim. Ben işine aşık, yaptığı her işe özellikle titizlenen oyunculardanım. Ayrıca bizler zamanında televizyon projeleriyle izleyiciyle buluşmuş, sevilmiş insanlarız. Televizyonu asla yok sayamayız.

Sizin çok tercih edilen bir oyuncu olmanızın nedenleri nelerdir?

İzleyiciyle samimi bir ilişki kurduğuma inanıyorum. Sanıyorum benim farklı farklı karakterleri canlandırmam izleyiciyi mutlu ediyor. Bana inanıyorlar. Bunu sağlamak da kolay değil değildir. Bana olan güvenin farkındayım. O güven de işte o hep işine titizlenmekle oluşuyor.

'ERDAL İŞİNE AŞIK BİR ÇOCUK'

Erdal Özyağcılar'ın size en belirgin özellikleri nelerdir?

Erdal Bey'in sayesinde oğlum Ali'yi çok özlemiyorum. Çünkü kendi si de bir çocuk. Hatta Ali'ye'Oğlum burada bir arkadaş var arada sırada set gel onunla oyna'dedim:))) Erdal Bey, işine aşık, çok komik bir çocuk. Sevincini de öfkesini de hep işini en iyi yapabilme adına sergiliyor. Seti çocukların oyun parkı gibi görüyor. Bu da kendisinin yaptığı işi ne kadar sevdiğini gösteriyor.

Rollerinize nasıl hazırlanıyorsunuz?
Canlandıracağım karakterler bana bilmece gibi geliyor. O bilmeceyi çözmeyi seviyorum. Bazı karakterleri okur okumaz çözerim. Çünkü bazı karakterlerin kafamda net bir karşılığı vardır. Belli ki o karakterle benzer birini gerçek hayatta tanımışımdır.'Sevdaluk'daki'Adalet Hanım'için özellikle çok çalışmama gereken konu şive oldu. Çünkü'Adalet Hanım', Karadenizli. Hem de Hemşinli.

Öyle olunca ne oluyor?
Şöyle oluyor: Burada kilometre başına şive değişiyor. Burada yaşayan 4-5 hanımla ev gezmeleri yaparak şive çalışmaları yapıyorum. Gidiyorum hepsi farklı bir şiveyle konuşuyor. Biz şimdi hangisini baz alalım? Sonuçta televizyona bir iş yapıyoruz. İzleyecek herkes de Karadenizli değil. Bu nedenle senarist arkadaşlarla daha kolay anlaşılacak şiveleri kullanma kararı aldık. Yanlış anlaşılmasın asla şiveleri bozmadık. Hemşin'de hangi şive kullanılıyorsa onları aynen kullanıyoruz. Ama bir zor olanları bir de kolay olanları var. Biz kolay olanları kullanıyoruz.