Lale Devri İran’da Kriz Çıkardı

İran’da 4 aydır yayınlanan ‘Lale Devri’ adlı dizi gösterimden kaldırılınca halk isyan etti. İran medyası sessiz kalırken dizinin hükümet tarafından yayından kaldırıldığı tahmin ediliyor

Merkezi Dubai 'de bulunan ve 'Lale Devri ' adlı Türk dizisini yayınlayan GEM TV 'nin İran 'daki yayını dizinin yayınlanmasının beklendiği geçen pazar günü birdenbire durdu. İran 'ın en çok izlenen uydu kanalı olan GEM TV 'nin yayınının durması ülkede tepkiyle karşılandı. Dört aydır Lale Devri 'ni yayınlayan kanalın yayınının durmasında Tahran hükümetinin uyguladığı baskının payı olduğu tahmin ediliyor.

'Pislik onların beyninde '
Bazı kaynaklar teknik yetersizlikleri öne sürse de bazıları kanalın abonelik ücreti almaya yarayan bir modele dönmeye çalıştığını iddia ediyor. Genel kanı ise olayda hükümetin etkisinin bulunduğu ve yayına parazit sokulduğu yönünde. Dizinin yakın takipçileri ise duruma tepkili.

Ev hanımı Shannaz (52), “Bu diziler benim yüreğimi açtı. Kim benden alıyor? Asıl pislik onların beyinlerinde” diye konuştu. ABD 'de yayımlanan New York Times gazetesine konuşan bir çanak anten mühendisi ise yayın frekansının değişmiş olabileceğini söyledi.

İran polisi uyduları topluyor
Ülkede yaklaşık 10 yıl önce muhalefet hareketleri tarafından, Türkiye üzerinden sağlanan uydu sistemi ülke dışına ulaşmanın en etkin yolu. İran 'da yasaklar yüzünden binlerce kişi yasal olmayan uyduları kullanıyor. Polis ise çatı çatı dolaşarak bu uyduları kaldırıyor. Sansür için tüm kaynaklarını seferber eden hükümet Tahran 'dan yayın yapan Tabnak sitesine göre aralık ayında “Muhteşem Yüzyıl” dizisine Farsça dublaj yapan kişileri de gözaltına aldı. GEM TV 'nin ise İran yönetimi ile yakınlaşmasından dolayı böyle bir karar aldığı konuşuluyor.