Ilıcak’a Twitter Davası

Şarkıcı Demet Akalın için twitter’da yazdıkları nedeniyle işadamı Mehmet Ali Ilıcak hakkında hakaret davası açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ilıcak’ın 2 yıl hapisle cezalandırılmasını talep etti...

İşadamı Mehmet Ali Ilıcak hakkında Şarkıcı Demet Akalın 'a twitter 'da yazdığı bir sözü nedeniyle dava açıldı. Geçtiğimiz Mart ayında menajer Erol Köse hakkında, şarkıcı Murat Boz 'a hakaret ettiği iddiasıyla soruşturma başlatılmış ancak hesabın kendisine ait olmadığını söyleyen Köse hakkında İstanbul Başsavcılığı, “bağlantı bilgilerinin ABD ile Türkiye arasında anlaşma olmadığı için tespit edilemediği” gerekçesiyle takipsizlik kararı vermişti. Hukukçulara göre twitter hesabının kime ait olduğu tespit edilirse, bağlantı bilgilerine gerek kalmadan da dava açılabiliyor.
İddianameye göre Demet Akalın twitter 'da “Nihat 'ı seviyorum, kim ne derse desin!” diye yazdı. Mehmet Ali Ilıcak da “Yeni bir enişte mi Nihat, duymadım?” diye cevap verdi. Bunun üzerine Ilıcak ile Akalın arasında yazışmalar başladı. Ilıcak, “...” sözüyle başlayan mesajında “Eşimi kirli diline pelesenk etme; Adını anmayacağım, kirlenmek istemiyorum. Unutma, sıçrayan pislik yıkamakla geçer ama pislik hep pislik kalır!...Eşim Meyra 'dan bu vesile ile özür diliyorum. Pırlanta yüreğini tertemiz hislerini bir .... 'nın pisliğine muhatap ettiğim için!” diye yazdı. Ilıcak savunmalarında Akalın 'ı hedef almadığını kendi ve eşi hakkında konuştuğunu, hakaret kastı bulunmadığını söyledi. Fakat savcılık “İnternette de yayımlanan yazılardan anlaşılacağı üzere şüphelinin yazılarında şikayetçinin ismini açıkça zikretmemiş olmasına rağmen şikayetçinin şahsına yönelik olduğu açıkça anlaşılmakla, delillerin takdiri mahkemenize ait olmak üzere bu davayı açmak zarureti hasıl olmuştur” diyerek Ilıcak hakkında 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

Köse olayı ile arasındaki fark ne?
Prof. Dr. Hakan Hakeri: “Dava açıldı ise bu hesabın ve yazılanların suçlanan kişiye ait olduğu tespit edilmiştir. Ya kişi bu yazıları kendisinin yazdığını kabul etmiştir ya da savcılık yaptığı inceleme sonucunda bu kanaate ulaşmıştır.”
Gökhan Ahi (Avukat, Adli Bilişim Uzmanı): “İki durum arasında fark var. Çünkü birinde failin kim olduğu belirsiz, nickname ile yazıyor ayrıca kişi bu hesabın kendisinin olduğunu kabul etmiyor; diğerinin ise ismi ve kimliği belli ve hesabın kendisine ait olduğunu kabul ediyor... Yani gerçek ismiyle yazan ve daha önceki yorumlarından o kişi olduğunu teyit edilen kişi olduğu için bağlantı bilgisine gerek kalmıyor. Fakat suçlanan 'Ben yazmadım ' derse, o zaman bilgisayarın incelenmesi ve diğer delil toplama prosedürlerinin işletilmesi söz konusu olabilir.”
Ayşegül Mermer (Avukat): “Hesabın şüpheliye ait olduğu tespit edildiğinde soruşturma yapılıp dava açılabilir. Bu durumda bağlantı bilgilerine gerek kalmaz. Ancak hesabın sahte olduğu, başka birisi tarafından yazıldığı gibi iddialar varsa, bu iddiaların tespiti için teknik inceleme yapılması gerekir. Bu durumda da site ile temasa geçmek gerekir.”