olpan İlhan, yeni oyunuyla hem güldürecek hem ağlatacak

Iris Murdoch filminden uyarlanan, yönetmenliğini Naşit Özcan'ın yaptığı, halen provaları tüm hızıyla devam eden “Sonbaharı Beklerken” adlı oyunla Çolpan İlhan yine tiyatro sahnesinde seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor…

Sadri Alışık Tiyatrosu’nun “Keşanlı Ali Müzikali” ve “Oğluma Bi haller Oldu” oyunundan sonra Ocak ayında seyirciyle buluşacak olan oyun, son yıllarını Alzheimer hastası olarak geçiren ünlü yazar ve felsefeci Iris Murdoch ile kocası John Bayley arasında yaşanan, gençliğinden ömürlerinin son yıllarına kadar süren olağanüstü aşkı anlatıyor.

İzleyiciler, günümüze örnek olacak nitelikteki karı koca arasındaki dayanışmanın ve sevginin müthiş gücünü izlerken gözyaşlarını tutamayacak, zaman zamanda gelişen komik olaylar karşısında gülmekten kendilerini alamayacaklar…

13 Ocak’ta Profilo’da prömiyer yapacak olan “Sonbaharı Beklerken” 8 kişilik oyuncu kadrosuyla 2012 yılına damgasını vuracak…
Dekor:Ayhan Doğan
Kostüm: Çolpan İlhan
Alzheimer hakkında….
Alzheimer hastalığı, ilk kez 1907 yılında, 51 yaşında bir kadın hastasında bulduğu bulgu ve belirtileri araştıran Alman Dr. Alois Alzheimer tarafından tanımlanmıştır.

Alzheimer Hastalığı konusunda yeni bir kitap da yazan Prof. Dr. Eker, Sağlıkla için Alzheimer'i anlattı. Prof. Dr. Eker, şöyle konuştu:
"Hastaların sayısı dünyada 18 milyona, Türkiye'de de 250 bine ulaştı. Hastalığın görülme sıklığı 25-30 yıl içinde özellikle gelişmekte olan ülkelerde artacak. Hastalık süreci hasta yakınları ve bakıcıları için de çok zor.

Araştırmalarda bu hastalara bakanların yüzde 60'ının depresyonda olduğu saptandı. Alzheimer hastalarının en belirgin özelliği yeni öğrenilmiş bilgileri hatırlamada zorluk çekme. Özellikle kişisel hayatıyla ilgili zamanı ve yeri belli olayları hatırlamada zorluk çekerler. Dikkati vermede ve yoğunlaşmada zorluk olabiliyor. Öğrenme kolay olmuyor. Ayrıca 80 yaşından sonra da organizasyon yapmada, olayları önem sırasına koymada zorluk oluyor.”Alzheimer’ın 10 habercisi:

1. İş becerilerini etkileyen, yakın zamanla ilgili bellek kaybı
2. Günlük işleri yapmada güçlük
3. Konuşmayla ilgili güçlük
4. Zamanı ve mekanları karıştırma
5. Yargı ve karar vermede güçlük
6. Soyut düşünme becerisinde güçlük
7. Sık kullanılan eşyaları yanlış erlere koyma
8. Ruh hali ve davranışlarda değişim
9. Kişilik değişimleri
10. Sorumluluktan kaçınma