Google Serdar Ortaç'a savaş açtı

Serdar Ortaç’ın müzik dünyasına ilişkin haberler ile video kliplere yer verilen müzik paylaşım sitesi 'sortube' ile dünya devi Google arasında 'patent savaşı' yaşanıyor. Google, Ortaç’ın Türk Patent Enstitüsü’nden isim hakkını aldığı 'sortube'un 'youtube'a benzediği gerekçesiyle itirazda bulundu.

 

AA muhabirinin aldığı bilgiye gö ; re , pop mü ; ziğin tanınmış ismi Serdar Ortaç ; , ' sortube ' ismini Tü ; rk Patent Ensitü ; sü ; ' nden marka olarak ü ; stü ; ne tescil ettirdi .

İlk etapta mü ; zik paylaşım sitesi olarak ' www . sortube . com ' adresiyle ö ; n plana ç ; ıkan markayı ayrıca kozmetik , elektronik aletler , kuyumculuk , reklam ve mağazacılık , haberleşme hizmetleri , eğitim-ö ; ğretim hizmetleri ile bilimsel araştırma sektö ; rlerini iç ; eren sınıfların adına tescilini istedi .

Markanın ilana ç ; ıkmasının ardından ' sortube ' marka başvurusuna Google Inc . tarafından itiraz edildi . İtiraza gerekç ; e olarak , ' youtube ' markasına benzerlik ve sö ; z konusu markanın alanındaki tanınmışlığı gö ; sterildi .

İtirazın , 2-3 ay iç ; erisinde incelemeye alınacağı ve ardından kararın taraflara tebliğ edileceği bildirildi .

' ASKI SÜ ; RESİ İÇ ; İNDE İTİRAZ ETTİLER '

Sınai ve Fikri Mü ; lkiyet Hakları konusunda Serdar Ortaç ; ' ın danışmanlığını yapan Adres Patent Genel Mü ; dü ; rü ; Avukat Ali Ç ; avuşoğlu , mü ; vekkili Ortaç ; ' ın ' sortube ' markasını tescil ettirmek iç ; in Tü ; rk Patent Enstitü ; sü ; ' ne başvuruda bulunduğunu ve markanın tescil edildiğini sö ; yledi .

Markanın , Google Inc ' e ait video paylaşım sitesi ' youtube ' ile benzerlik taşıdığı gerekç ; esiyle şirket tarafından Tü ; rk Patent Enstitü ; sü ; ' ne başvurulduğunu kaydeden Ç ; avuşoğlu , ' Konuyla ilgili olarak avukatlarımız gerekli değerlendirmeleri yaptı ve bu itiraza karşılık savunma yaptık . Bu aşamada Tü ; rk Patent Enstitü ; sü ; ' nü ; n yapacağı değerlendirmenin sonucunu bekliyoruz ' dedi .

Ç ; avuşoğlu , Google ' ın itirazının ' sortube ' markasının Tü ; rkiye ' de tesciline dayandığını ifade ederek , ' Askı sü ; resi iç ; inde itiraz ettiler . Ancak , şunu sö ; yleyeyim , ' tube ' kelimesi televizyon anlamına geldiğinden herkes kullanabilir . Dolayısıyla bizim markamız youtube ' a benzemiyor . Savunmamızı yaparak itirazın reddini istedik , sonucu bekliyoruz ' diye konuştu .

Ticaretin ' risk alma ' anlamını taşıdığını vurgulayan Ç ; avuşoğlu , ' Fakat riskleri minimize etmek de ticari beceri ve yetenektir . Sorunsuz ticaret yapmak , ticari değerlere sahip ç ; ıkmak iç ; in markayı tescil ettirmek gerekir . Bu ç ; ok ö ; nemlidir ' dedi .

İKİ ŞARTIN BİR ARADA GERÇ ; EKLEŞMESİ GEREKLİ

Markaların Korunması Hakkında 556 Sayılı Kanun Hü ; kmü ; nde Kararname , markaların korunmasına ilişkin esas kural ve şartları dü ; zenliyor .

Sö ; z konusu kararnameye gö ; re , tescil iç ; in başvurusu yapılan markanın , daha ö ; nce tescil edilmiş veya tescil iç ; in başvurusu yapılmış marka ile aynılığı ya da benzerliği gö ; z ö ; nü ; ne alınıyor .

Başvurusu yapılmış markanın kapsadığı mal ve hizmetler aynı veya benzer ise , tescil edilmiş veya tescil iç ; in başvurusu yapılmış markanın ' halk tarafından karıştırılma ihtimalinden ' dolayı sonradan başvuruda bulunulan marka , itiraz ü ; zerine reddedilebiliyor .

Kanun hü ; kmü ; nde kararname ile markanın reddi iç ; in ö ; nceki ve sonraki markaların aynı veya aynı tü ; rdeki mal ve hizmetleri kapsaması ve markaların aynı veya ayırt edilemeyecek derecede benzer olmaları gerekiyor .