Kadir İnanır siyasete girecek mi?

Ünlü oyuncudan tartışılacak açıklamalar. 'Siyaset yaparsam Meclis birbirine girer'

46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 40. sanat yılı kutlanan Kadir İnanır, "Siyaset yaparsam meclis birbirine girer bizi de yaşatmazlar" dedi. Kadir İnanır, kalabalık önünde iyi konuştuğunu belirterek siyasete gireceği sinyallerini verdi.

46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 40. sanat yılı kutlanan Kadir İnanır, bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda çok sayıda gazeteciyi görmekten dolayı mutlu olduğunu söyleyen Kadir İnanır, "Benim bir özelliğim var. Kalabalıklara karşı müthiş konuşurum. Siyasete başlasam, kalabalık önüne geçsem benim kadar hiçbir siyasetçi bu halkla iletişim kuramaz. Öyle bir yeteneğim var. Umarım önümüzdeki seçimlerde görürsünüz" dedi.

Gazetecilerin, "siyasete girmeyi mi düşünüyorsunuz?" şeklindeki sorusuna İnanır, şöyle karşılık verdi: "Espri olsun diye söyledim. 5 dönemdir seçimler ne zaman gündemde olsa birinci sayfada siyasete hazırlanıyorum diye görünürüm. Siyaset yaparsam meclis birbirine girer bizi de yaşatmazlar. Espri olsun diye söyledim. Bu kadar medyayı gorünce etkilendim, ondan söyledim."

TAŞ GİBİ BİR SOSYAL DEMOKRATIM

Gazetecilerin "eğer siyasete girseydiniz hangi partiyi tercih edersiniz" sorusuna ise ünlü oyuncu İnanır, şöyle cevap verdi: "Ben ilerici, çağdaş düşünen taş gibi sosyal demokratım. Benim düşüncelerime sahip çıkan uygulayan parti varsa başımın üzerinde yeri var. Böyle bir parti yoksa partiler üstü kalırım. Sokağa çıktığım da binlerce insana hesap veriyorum. Düşüncemi de fikirlerimi de açıkça söylüyorum. Bu ülkenin çağdaşlaşması insanların onurunun yükselmesi konu olan organizasyonlar varsa hepsinde beni görebilirsiniz."

CESUR YÖNETMENLERE SAHİP ÇIKILMALI

12 Eylül darbesinde sinema sektörünün yaşadığı sıkıntıları anlatan Kadir İnanır, sözlerine şöyle devam etti: "12 Eylül döneminde sadece ben beş film çektim. 12 Eylül darbesi oldu bitti hadi güle güle mi diyeceğiz. En zor meslektir film yapmak. Binlerce iş varken bin bir yoksullukla sinemacı olmaya karar vermiş insanları kahraman ilan etmek lazım. Bu sezon sayıları arttı tek suçlu var bu filmi izlemeyen Türk halkı. 40 yıl boyunca değerlerim var hangi filmlerde oynayacağımı herkes biliyor."

Bağımsız cesur gençlerin filmlerine sahip çıkılması gerektiğini ifade eden İnanır, şunları söyledi: "Bu bütçeler ile sinema olmaz. Devletin verdiği destek yol ve yatak masrafına yetiyor. Kısıtlı bütçeler ile film çekip sonra Amerikan filmleri ile gişe açısından yarıştırıyoruz. Birkaç arkadaş bir araya gelip sağlam prodüksiyonlara imza atmalılar."

MAGAZİN PROGRAMLARI YAVAŞ YAVAŞ ORTADAN KALKSIN


Altın Portakal'da ilk defa bir Kürtçe filmin gösterilmesiyle ilgili de açıklamada bulunan Kadir İnanır, şunları söyledi: "Benim kadar doğuda film çeken yoktur. Ezilmiş insanlara özgürlük için yaptığımız çok sayıda film var.Bunların içinde en müthişi 'Katırcılar' isimli filmim. Bu ülkede yaşayan bütün dillerin sineması burada yarışabilir. Bu bir özgürlüktür. Yarın gürcü, laz da çıkar film yapar. Bu toplumda birlikte yaşıyorsak filmlerimiz de yarışabilir."

Son günlerde magazin muhabirleri ile sanatçılar arasında yaşanan tartışmalara da değinen Kadir İnanır, basın olmadan yaptıkları çalışmaları halka duyuramayacaklarını söyledi. Basın mensupları ile her zaman onur duyduğunu söyleyen Kadir İnanır, şöyle konuştu: "Sizlerle birlikte 40 yıl bu mesleği sürdürdüm. Günümüzde pazarlama reklam ve organizasyon denilen sosyal bilim dalı pozitif bilimlerin birinci sırasına yerleşti bununda temel direği medyadır. Siz yokken biz yeni bir icadı nasıl duyuracağız. Bir filmi biz siz olmadan nasıl anlatacağız. Seyircinin filme ilgi duyması için sizden başka neyimiz var. Arz ve talebin gereği bu meslek kendiliğinden birimler oluşturdu. Magazin denen bölüm aktif hale geldi. Sanatçılar duygusal, alıngan ve kırılgandır. Hep birlikte bu gerçeği dostça sürdürelim. Genç arkadaşlara sahip çıkın. Bana 'dayı' diye hitap ediyorsunuz. Karşılıklı sevgi hiçbir zaman dargınlık çıkartmaz. Son dönemde olan magazin programları biraz artık ortadan kalksın.Sizde yardımcı olun."